Emlak vergisi beyan ve ödeme süreleri!

Emlak vergisi beyan ve ödeme süreleri

Emlak vergisi mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Peki emlak vergisi beyan ve ödeme süreleri nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Emlak vergisi beyan ve ödeme süreleri!
Emlak vergisini konut işyeri, arsa ve arazilerin sahipleri ödüyor. Taşınmaz malda intifa hakkı sahibi varsa, intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödeme yapıyor.

Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftir; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti; Vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu ve bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi, dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor. Emlak vergisi mevzuatı gereğince emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmazın satın alındığı seneyi takip eden yıl başlıyor.Buna göre 2015 yılı içerisinde ev alanlar bu sene emlak vergisi ödüyor. Emlak vergisi beyannamelerini ise 2015 yılının sonuna kadar vermiş olmaları gerekiyordu.

2016 yılı emlak vergisi ödemeler süreleri ise şu şekilde belirleniyor:
-Emlak vergisinin 1.taksiti Mart- Nisan ve Mayıs aylarında,
-Emlak vergisinin 2.taksiti Kasım ayında ödeniyor.

Emlak vergisi mükellefi ölürse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com