Gayrimenkul bağışı nasıl yapılır?

Gayrimenkul bağışı nasıl yapılır

Gayrimenkul tapusu, bir bedel karşılığında bir başkasına devredilebileceği gibi, bağış olarak da devredilebiliyor. Peki gayrimenkul bağışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Gayrimenkul tapuları, bir ücret karşılığında bir başkasına devredilebileceği gibi, bedelsiz olarak da devredilebiliyor. Bedelsiz tapu devirlerinde gayrimenkulü bağışlayan kişi bunun karşılığında paranın yerine bir şey yapılmasını veya bir şey yapılmamasını talep edebiliyor.

Bedelsiz olarak gayrimenkul devrini 18 yaşını bitirmemiş kimse bağış yapamıyor. Bunun yanı sıra zihinsel özürlü kimseler, reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin izni ile dahi bağış yapamıyor. Ancak küçük ve kısıtlılar temyiz kudretine sahip olmak şartıyla reşit olmasa da kendisine yapılacak bağışı kabul edebiliyor. Peki gayrimenkul bağışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu dairesinde yapılan bağış işlemi için belli oranlarda tapu harcı ödemesi yapılıyor ve gerekli evraklar temin ediliyor.

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödeniyor.

Gayrimenkul bağışı için gerekli evraklar ise şu şekilde:
1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.

Hisseli tapu bağışı nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com