Borç miras kalır mı?

borç

Miras, bir kimsenin vefatı ile geride bıraktığı mallar oluyor. Söz konusu mal, mülk, para ve haklar veraset yoluyla intikal mirasçılara intikal ediyor. Peki, borç miras kalır mı?
Borç miras kalır mı?
Miras, bir kimsenin vefatı ile geride bıraktığı mallar oluyor. Söz konusu mal, mülk, para ve haklar veraset yoluyla intikal mirasçılara intikal ediyor.

Miras Hukuku gereğince, miras yalnızca menkul ve gayrimenkul olmuyor. Vefat eden bir kimsenin mevcut borçları da yasal mirasçılarına kalıyor. Ancak, mirasçılar miras olarak kalan borcu reddedebiliyor. Reddi miras işleminin süresinde yapılması gerekiyor.

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler.
Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.

Kanuen miras, üç ay içinde reddolunabiliyor. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.

Koruma önlemi olarak terekenin yazımı hâlinde mirası ret süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hâkimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlıyor.

Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor.

Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor.

Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor.

Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor.
Yasal mirasçılar kimlerdir?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*