Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre tamamlanmış bir yapının bağımsız bölümleri üzerinde kat mülkiyeti hakkı kurulabiliyor. Peki kat mülkiyeti almak zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı..
Kat mülkiyeti, Kat Mülkiyeti Kanununa tabi tutuluyor.Kanunen tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.
Kat mülkiyeti alınabilmesi için öncelikle yapının inşaat çalışmalarının tamamlanmış ve iskan belgesinin alınmış olması gerekiyor. Bu koşulları taşıyan yapılara kat mülkiyeti veriliyor.Peki kat mülkiyeti almak zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı..
Kat mülkiyeti kanunen zorunlu olmuyor.Kat mülkiyetine geçmeyenlere, 2009 yılının sonunda yapılan düzenlemelerden önce belli bir miktar para cezası kesiliyordu.
Ancak, 07 Temmuz 2009 Tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5912 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununun bazı maddeleri değişti.
Buna göre, Kat Mülkiyeti Kanununun 14/4 maddesi yürürlükten kaldırıldı. Bu düzenleme ile (14/11/2007 tarih 5711 sayılı Kanunla getirilmiş olan) kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlere verilecek cezalar kaldırıldı.
Yine de kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek istemeyenler bazı aboneliklerini yüksekten ödemek zorunda kalabiliyor.
Kat mülkiyetini müteahhit mi alır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın