Kira gelir vergisi 1.taksiti yarın sona eriyor!

 

 

2017 Mart ayı itibariyle başlayan kira gelir vergisi 1. taksit ödemeleri yarın sona erecek. Buna göre hala ödeme yapmayan mükelleflerin yarın mesai bitimine kadar ödemelerini yapmaları gerekiyor…

Kira gelir vergisi 1.taksiti yarın sona eriyor!
Ev ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Bu vergi için her yıl istisna sınırı belirleniyor. İstisnadan düşük geliri olan kimseler ödemelerden muaf tutuluyor.

Geçtiğimiz sene konutunu kiraya vererek 3 bin 800 TL’den, işyerini kiraya vererek 30 bin TL’den yüksek gelir elde eden kimseler bu sene vergi mükellefi oluyor.

Kira gelir vergisi mükellefleri senede iki eşit taksit halinde ödeme yapabiliyor. Beyan edilen değer üzerinden hesaplanan verginin 1. taksit ödemeleri 1 -31 Mart tarihleri arasında yapılıyor.

Buna göre kira gelir vergisi 1. taksit ödemeleri yarın sona erecek. Hala ödeme yapmayan mükelleflerin yarın mesai bitimine kadar ödemelerini yapmaları gerekiyor.

Kira gelir vergisi ilgili vergi dairesinden ödenebildiği gibi anlaşmalı bankalar aracılığı ile de ödenebiliyor. Kimi bankaların şubesine giderek ödenen vergi kimi bankaların internet şubesinden de ödenebiliyor.

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor. Bu yöntemler götürü gider ve gerçek gider yöntemi oluyor. Götürü gider yöntemi hakkını kiraya verenlerde uygulanmıyor.

Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, gayrimenkullerin tümü için yapılıyor. Ancak nunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.

Ayrıca götürü gider yönteminin seçilmesi halinde iki yıl içinde gerçek gider yöntemine dönülemiyor.

 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com