Kat irtifaklı ev emlak vergisi 2017!

 

 

Kat irtifakı, henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kuruluyor. Peki kat irtifaklı eve emlak vergisi ödenir mi? Kat irtifakl ıevin emlak vergisi ne kadar? diyorsanız işte kat irtifaklı ev emlak vergisi 2017…

Kat irtifaklı ev emlak vergisi 2017!
Kat irtifakı, henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kuruluyor. Kat irtifaklı yerlerde inşaatın, kat irtifakının tapu kütüğüne tescilinden itibaren 5 yıl içinde tamamlanması ve iskan raporunun alınması gerekiyor.

Ancak, günümüzde müteahhit ile yaşanan problemler sebebiylekat irtifakı çoğu zaman iskan alınmadığı için kat mülkiyetine çevrilemiyor.
Peki kat irtifaklı eve emlak vergisi ödenir mi? Kat irtifakl ıevin emlak vergisi ne kadar? diyorsanız işte kat irtifaklı ev emlak vergisi 2017…

GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan taşınmaz mallar için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor.

Bu nedenle kat irtifakı tapusu olan bir ev muafiyet kapsamına giriyor. Ev sahibinin diğer şartları da taşıyor olması halinde vergiden muaf sayılabiliyor. Ancak muafiyet için bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.

Ayrıca evin tapusuna sahip olmayıp, intifa hakkına sahip olanlar sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabiliyor.Yılın sadece belirli zamanlarında oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi evler ise emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmiyor.

Buna göre kat irtifaklı evler için de ödemeler Mart ayı itibarıyla başladı. İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ikinci taksit ödemeleri ise Kasım 2017’de gerçekleşecek.

 

2017’de emekli olanlar emlak vergisi ödeyecek mi?
 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com