65 yeni OSB geliyor!

binali yıldırım

Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi iş birliği ile İstanbul Teknopark’ta kurulan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışı Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın da katıldığı törende konuşan Başbakan Yıldırım 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin büyük bir felaketle karşı karşıya geldiğini hatırlatarak konuşmasına başladı. “Bunun için OHAL ilan ettik. Ama iş alemimize ‘Durmak yok yola devam’ dedik. İş dünyasının bir gün bile durmaması gerekiyor” diyen Yıldırım, bunun en güzel örneğinin de açılışı yapılan merkez olduğunu dile getirdi.

2002’de 2 tane teknopark varken bunun bugün 64’e çıktığını, 166 Organize Sanayi Bölge (OSB) projesinin de 101’inin AK Parti iktidarı döneminde tamamlandığını belirten Yıldırım “Şu an 290 OSB’de 1 milyon 600 bin kişi çalışıyor. 2023’e kadar 65 tane daha OSB yapılaca, 1 milyonun üzerinde yeni istihdam sağlanacak” dedi.

Türkiye’nin özel sektörünün çok kuvvetli olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye’nin en büyük mukayeseli üstünlüklerini ‘genç nüfusu’ ve ‘müteşebbis girişimci özel sektörü’ şeklinde sıraladı. Yıldırım “Petrolümüz yok ama genç nüfusumuz var. Dünyayı fellik fellik dolaşan özel sektörümüz, firmalarımız var ve gün geçtikçe kendilerini kuvvetlendiren üniversitelerimiz var” dedi.

BURADA İCAT VAR

Öğrenciliği döneminde sanayi-üniversite iş birliğinin önemine işaret edildiğini, ancak bunun lafta kaldığını dile getiren Yıldırım, şunları anlattı: “İşte burada icraat var. Üniversite burada, sanayi burada, onları bir araya getiren teknopark da burada. Buranın kuruluşunu hatırlıyorum. Bizzat çabalarımı hatırlıyorum. İstanbul Ticaret Odası az mı gelip gitti bize, ‘Burayı kuralım edelim. Kim olsun ortakları?’ Birini razı ediyoruz, biri cayıyor. Sonunda kuruldu. Fena mı oldu işte bakın. Ne kadar güzel bir tesis oldu. Şimdi bu, 1 kat daha büyüyecek. 60 dönüm 150 dönüme çıkacak. Burada teknoloji üretilecek. Üretilen teknoloji ülkemize daha çok katma değer sağlayacak.” Yıldırım, Türkiye’nin sattığı her bir kilogram malın birim değerini artırması gerektiğini belirterek, “Şimdi 2 doların altındayız. Gelişmiş ülkeler 10 dolara tırmanmış, 1 kilogram mal satıyor 10 dolar para alıyor. Biz de 1 kilogram mal satıyoruz, 1 dolar 80 cent para alıyoruz. Bu sefer ne oluyor? Biz teknolojiyi yakalamadığımız için katma değer istediğimiz kadar büyüyemiyor, refah gecikiyor. Bunun için akla yatırım yapacağız, araştırma-geliştirmeye yatırım yapacağız” ifadelerini kullandı.

Törende konuşan Bakan Özlü ise “İhracatımızın içinde yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracağız. Halen yüzde 3.5 olan bu oranı yüzde 20’lere çıkarmayı arzu ediyoruz” dedi.

Yıldırım’dan salonu güldüren anekdot

Eskiden akla para verme işinin fuzuli masraf olarak görüldüğünü belirterek bir de anekdot anlatarak salonu güldürdü. Yıldırım tanıdığı armatörlerin gemi yaptırmak için vereceği proje parasından kaçındıklarını, proje parasını araklayarak iş yapmaya çalıştıklarını ifade ederek “Proje çizimini yanında çalışan ressama vermiş. Gemi ortaya çıkıyor. Sonra klas kuruluşu gelip dolaşınca bakıyor ki geminin makine dairesi unutulmuş. Armatörün durumu anlattığı ressam ise pişkin bir halde, ‘Patron niye kızıyorsun. Düşünsene adamlar fark etmeseydi daha çok yük taşıyacaktın’ demiş. Bugünlerden nerelere geldik. Şimdi en büyük iş akıl” dedi.

Köprüde taşeronduk şimdi biz yaptık

Yıldırım Ar-Ge’ye yatırım konusunda şunları söyledi: “Şu anda 266 Ar-Ge merkezinde 27 bin 586 kişi doğrudan çalışıyor. 2015’te Türkiye 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapan ülke haline geldi. Eskiden marka ne, patent ne kardeşim. Ver siparişi, ne istiyorsan yapayım. Patron başkası, taşeron biz. Ama şimdi işler değişti. Birinci köprüyü İngilizler yaptı, biz taşeronluk yaptık. İkinciyi Japonlar yaptı, biz taşeronluk yaptık. Üçüncü köprüyü, Türkler yapıyor, Koreliler taşeron. Osman Gazi’yi Türkler yaptı, Japonlar taşeron. Bu Türkiye’nin değişimini gösteriyor, Türkiye ‘Ben de varım’ diyor.”

Sabancı: Türkiye’nin geleceği için yatırım yapıyoruz

Törende konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili, “Biz bu yatırımı bugünden yarına değil, bugünden Türkiye’nin gelecek 10-20-30 yılına yapıyoruz. Çünkü biz ülkemize hep güvendik, güveniyoruz” dedi. Güler Sabancı, 15 Temmuz akşamı Türkiye’nin büyük bir demokrasi sınavından, Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve hükümetin ortaya koyduğu kararlı liderlik, basınla muhalefetin desteği ve halkın güçlü iradesi sayesinde başarıyla geçtiğini kaydetti. Sabancı akabinde 7 Ağustos’ta milyonların tek yürek olmasıyla önemli bir uzlaşı ortamının yakalandığını aktardı.

100 milyon liralık yatırım

Havacılıktan otomotive kadar birçok sektörde dönüşüm yaratan, yüksek teknoloji ürünü kompozit malzemeleri alanında faaliyet gösterecek Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi için 100 milyon liralık yatırım yapıldı. Bu merkezde Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Kordsa Global üretim mühendisleri geleceğin teknolojisi olarak da adlandırılan kompozitin Ar-Ge ve üretim süreçlerinde birlikte çalışacak. Merkez 15 bin metrekare kapalı alana sahip.

Star