3. Köprü’nün ev fiyatlarına etkisi nasıl oldu?

3. Köprü'nün ev fiyatlarına etkisi nasıl oldu

İstanbul Boğazı’na yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun açılmasıyla birlikte bölgeyle ilgili pek çok söylenti yayılmaya başladı. Kimi emlak danışmanlarına göre Zekeriyaköy’ün özellikle Merkez Mevkii olarak adlandırılan bölgesinde iki yıl içerisinde fiyatlar tavan yapacak. Trafik rahatlayacak, insanlar ulaşım kolaylığından dolayı buraya akın edecek. Kimine göreyse bölge sakinleri yakında semti terk edecek. Köprünün Sarıyer çıkışının bölgede trafiği olumsuz etkilediği de savunuluyor. Ayrıca bölge trafiğinin yoğunlu nedeniyle Zekeriyaköy’ün temasının bozulduğu öne sürülüyor. Denildiğine göre ses, gürültü ve hava kirliliği bölgenin değerini düşürüyor. Bir iddia da deniz kenarındaki sitelerde yaşayanlarn isyan ettiği yönünde. Site ve villa sakinleri üçüncü köprüden kaynaklanan rahatsızlığa önlem alınması için imza kampanyası başlatmaya hazırlanıyor. Üçüncü köprünün bariyerleri ardına kuzey rüzgarlarını engellemek için inşa edilen panelleri yetersiz bulan semt sakinleri daha önce Beykoz’da yapıldığı gibi Uskumruköy Viyadüğü’ne de ses perdesi yapılması talebinde bulunuyor. Deniz kıyısındaki sitelerde evlerin fiyatları 550 bin Dolar’a kadar düştü. Düşünsenize boğaza nazır bir villanız var ama 50 metre ilerisine inşaa edilen viyadükten her gün yüzlerce kamyon geçiyor! Bölge sakinlerinin bir diğer şikayeti de yol güvenliği konusunda. Kilyos ve Zekeriyaköy’den gelen araçların hızla aynı anda kavşağa girmesinin kazalara davetiye çıkaracağı iddia ediliyor. ‘Arazi fiyatları uçtu, hayatımız kurtuldu’ diyen ayrı, ‘Gece uyku uyuyamıyoruz, cam kapı açamıyoruz, buradan acilen taşınmalıyız’ diyen apayrı… Görünen o ki Zekeriyaköy’deki dengeler değişecek. Deniz kenarında yıllardır sefa sürenlerin huzuru kaçacak ancak daha geride kalan, yeni yeni yapılanan bölgeler yaşadı!

Beykozlular köprüden kaynaklanan gürültü kirliliğine karşı ses perdesi talebinde bulundu.

Anadolu yakasından bile gelen var

Zekeriyaköy’ün en eski emlakçılarından biri olan Rıfkı Sever ortalıkta dolaşan iddialara katılmıyor. Ona göre Yavuz Sultan Köprüsü daha açılmadan bölgeyi olumlu yönde etkiledi. Bu etki üçüncü havalimanın açılmasıyla daha da artacak. Sever Zekeriyaköy’ün önümüzdeki iki yıl içinde en önemli yatırım merkezlerinden biri olacağını iddia ediyor. Sever “Birçok söylenti var ama bu haber kaynaklarının kim olduğuna dikkat etmek gerekiyor. İnsanlar kendi çıkarları doğrultusunda konuşabiliyor. İstanbul’da yaşayan herkes evi ve işi arasında mesafeyi değil de oraya ne kadar sürece gidebileceğini hesaplıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bölgeye en büyük katkısı bu olacak. İnanın karşı taraftan bile bu bölgeye talep gelmeye başladı. Örneğin Ümraniye’de çalışan biri burada oturuyor. Siz buradan Levent’e gidene kadar o iş yerine çok daha hızlı bir şekilde varabiliyor şu an. Ya da ‘Keşke Zekeriyaköy gibi bir yerde otursam ama nasıl gidip geleceğim!’ kaygısı yaşayanlar köprünün açılmasıyla birlikte bu sorunlarına çözüm buldu. Bu sorun şimdi talebe dönüştü. Özellikle kiradan yana. İnsanlar şimdi kiracı olarak gelerek bölgeyi test etmek istiyorlar.”

“Burada satılık-kiralık dengesi biraz bozuk. Kiralar yüksek ve daha çok talep görüyor ama satılık evlere iştirak yok. Satılık evlerin değerinin altında gitmesinin en büyük nedeniyse oluşan arz fazlalığı. Piyasada çok fazla ev stoğu var ve sıkışmalar başladı. İhtiyaç halinde insanlar evlerini değerinin altında satmak zorunda kalıyor. Kiralıklardaysa durum tam tersi. 1 milyon liralık bir evin kirası 3 bin lira olması gerekirken 4 bin 500 lira. Bunlar sürekli değişen dengeler. Alt sınır kira fiyatı 2500 TL iken üst sınırdan bu rakam 7 bin Dolar’a kadar ulaşabiliyor.

Havaalanıyla birlikte dengeler değişecek

Köprü daha açılmadan önce hareketlenme başlamıştı. Ama bence açılacak olan havaalanı çok daha etkili olacak. Daha şimdiden biz etkisini gözlemliyoruz. Hostes ve pilotlar birkaç aydır buraya taşınmaya başladı bile. Havaalanı personelinin 4’te 1’i gelse yeter. Burası sürekli konut üretebilecek bir bölge değil zaten. Bir tarafı Belgrad Ormanı’na dayandı diğer kısım Karadeniz kıyısına. Daha fazla büyüyemez. Orman alan da imara açılamaz, açılmamalı. Buraya gelen kişilerin zaten en büyük nedeni doğayla iç içe olabilecekleri bir yerde oturmak.”

Şimdi yatırım zamanı

Sever, doğayla iç içe olmak hem de şehirle bağlantısını koparmamak isteyenlerin Zekeriyaköy’e akın ettiğini anlatıyor ve “Türkiye’de dengeler gündeme göre sürekli değişiyor ama şu anki durum gösteriyor ki maksimum iki yıl sonra bu bölgedeki fiyatlar nostalji olacak. Daha da yükselecek. Yatırım yapmak için Zekeriyaköy şu an en doğru adres. Buraya üç bölgeden insanlar akın ediyorlar; Göktürk, Etiler ve Ulus. Şehir gürültüsünden, pislikten kaçan insanlar. Göktürk’e insanlar country tarzı bir hayat için taşınıyorlardı ama öyle bir hal aldı ki! O nedenle oradakiler bu tarafa göçmeye başladı” diye ekliyor.

Açılacak olan havaalanı buranın değerini çok daha arttıracak. Şimdiden hostes ve pilotlar buraya taşınmaya başladı.

Malikane egzoza boğuldu

Gayrimenkul Danışmanı Mehmet İdemen’e göre üçüncü köprü deniz kenarındaki villa sahiplerini oldukça rahatsız ediyor ve bu emlak piyasasında olumsuz bir etki oluşturacak: Köprünün tam altında kalan villalarda insanlar çok rahatsız ve emlak piyasasına bu durum sirayet etmeye başladı. Biz tabii ki oradaki insanlara ev satarken bu konuda uyarımızı yapıyoruz. Çalışmalar öncesinde köprüye sesi azaltacak paneller yapılacağı söylendi. Bunu özellikle iletiyoruz. Ama insanların tek sıkıntısı ses değil ki! Yolların altında oturanların ses, egzoz ve ya yol yapımı sırasında oluşabilecek bir hatayla evlerinin üzerine düşebilecek katran, asvalt gibi maddeler var… Gürültünün oluşturduğu tahribat gerçekten kötü. Dolayısıyla oranın fiyatları etkilenecek. Ama 1. Cadde, Merkez Mevkii olumlu yönde etkilenecek. Uskumruköy’deki villalar köprüye 2,5 kilometre uzaklıkta sesten rahatsız olmuyorlar ve evlerinin de değerleri arttı.

Köprü yolumuzu kısaltmayacak

İdemen üçüncü köprü tartışmalarına farklı bir yorum daha getiriyor. O köprünün faydası konusunda tereddüt ediyor “Ben şunu savunuyorum; Burada oturan insanların yüzde kaçının gerçekten o köprüye ihtiyacı var? Buradaki köprü trafiği Anadolu Yakası ile bağlantıyı kolaylaştıracak elbette ama asıl önemli olan o yolları kullanırken nereye gittiğiniz önemli. Örneğin Zekeriyaköy’den Maltepe’ye gitmek isteyen biri 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden gittiğinde 35 km mesafe gidiyor, Fatih sultan Mehmet Köprüsü’de bu mesafe 50 km’ye çıkıyor Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeyse 109 km siz olsanız hangisini tercih ederdiniz? Bu mesafe çok önemli, bu işin hem zaman hem de maliyet tarafı var. O nedenle burada oturan insanlar köprünün varlığını bir kolaylık olarak değerlendirmiyor. Fakat yine de fiyatların göreceli olarak artacağına inanıyorum ama bunda köprünün etkisi olacağına inanmıyorum. Şu anda bunu söylemek için çok erken. 3. Köprünün en büyük avantajı diğer iki köprünün trafiğinin rahatlamış olması bence.”

Uskumruköy’deki villalar köprüye 2.5 kilometre uzaklıkta, ses duymuyorlar. Buradaki evler ve arsaların değerleri köprüden sonra artmaya başladı.
Star