2023 hedefimiz 1 milyon 200 bin konut

mehmet ergün turan

Dünyada yaklaşık 900 milyon insanın gecekondu ve sağlıksız koşullarda yaşadığını vurgulayan Turan, sosyal konut üretiminin temel bir sosyal politika olduğuna vurgu yaptı.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, kurultayda önemli bilgiler verdi. Kurumun 19 yılda 43 bin konut üreten bir idareden son 13 yılda 710 bin konut üreten bir yapıya geldiğini belirten Turan, “2023 hedefimiz 1 milyon 200 bin konut. Bu yıl iştiraklerimiz hariç 60 bin sosyal konut inşa etmeyi planlıyoruz” dedi. Dünyada inşaat harcamalarının 2015’te nominal olarak değer bazında yüzde 4 artarken, Türkiye’de aynı dönemde yaklaşık yüzde 7 artışla 131 milyar liraya yükseldiğini belirten Turan, inşaat sektörünün milli gelir içindeki payının yüzde 5.6 olduğunu söyledi. “Bütün kriz senaryo ve çığırtkanlıklarına rağmen, 2015’te konut satışları yüzde 11 artarak 1 milyon 300 bine ulaştı. Bu tüm zamanların rekorudur” diyen Turan, 2015’te yabancıya yaklaşık 23 bin konut satışı ile 5 milyar dolarlık satış gerçekleştiğine vurgu yaptı.

49 ŞEHİRDE SÜRÜYOR
Turan konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde kurulan KİPTAŞ’ın, sosyal konut üretiminin adeta mihenk taşı olduğunu söyledi. Başkan Turan, özel sektörün, kamunun ve hak sahiplerinin, dönüşümü gelir elde etme aracı olarak görmemeleri gerektiğini vurguladı. Halen toplam 55 milyon metrekare alan üzerinde, 49 şehirde, 112 belediye ile 129 projede aktif kentsel dönüşüm çalışması yürüttüklerini kaydeden Turan, TOKİ’nin konut üretimi özelinde sektöre aktardığı kaynağın 13 yılda 120 milyar liraya ulaştığını dile getirdi.

DÖNÜŞÜMÜN YENİ DÖNEMİNE İMZA KOYANLAR
Kentsel dönüşümün başlangıcında elini taşın altına koyan isimler dünkü kurultaya da tam destek verdi. İşte dönüşümde kuralların yeniden yazıldığı kurultayın gerçekleşmesine katkıda bulunan isimler:

Emlak Konut Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim
Emlak Konut Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ertan Keleş
Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum
Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil
Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu
Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu
Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat
Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas
Vakıf Emeklilik Genel Müdür Vekili Özgür Obalı
YDA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan
Keleşoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Keleş
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener
Sabah