2018 kira beyanname dönemi başladı! Mükellefler dikkat!

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Bu vergiyi bir sene boyunca kira geliri elde eden kişiler ödüyor. Vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor.

Kira gelir vergisi için istisna sınırları konut ve işyerlerinde ayrı ayrı tespit ediliyor. Bir sene boyunca elde edilen gelirin bu sınırın üstünde olması halinde kira geliri için vergi ödeniyor.Altında olması halinde kira gelire vergisi ödenmiyor.

Konut kira gelir vergisi sınırı 2018

Konut kiralamaları için 2017 kira geliri vergisi istisna tutarı 3 bin 900 TL oldu. Buna göre 2017 yılı içerisinde bu bedelin üstünde gelir elde eden kimselerin bu yıl beyanname vererek vergilerini ödemeleri gerekiyor.

İşyeri kira gelir vergisi sınırı 2018

Binaların işyeri (stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2017 yılı için 30 bin TL’yi aşması halinde bu yıl beyanname verilerek vergi ödeniyor.

2018 kira beyanname dönemi başladı

Yukarıda belirtilen sınırlardan yüksek miktarda kira geliri olan kimselerin vergi için beyanname vermeleri gerekiyor. Kira gelir vergisi beyannamesi 1-26 Mart tarihleri arasında veriliyor. Beyanname dönemi bugün başladı.

Beyanname, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden önceden hazırlanan vergi beyanname sistemi ile de verilebiliyor.

Kira gelir vergisi ödemeleri ise Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenebiliyor

 

Kira gelir vergisi 2018 belli oldu!

 

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlaktagundem.com