2017 yılının iş insanları listesi açıklandı!

İş dünyasının başarılı isimleri açıklandı. 2017 yılının iş insanları listesi uzun çalışmalar sonucunda netleşti. İşte listede yer almayı başaranlar…

 

Fortune Türkiye dergisinin bu yıl altıncısını hazırladığı “Yılın İş İnsanları” listesi, uzun bir çalışma sonucunda tamamlandı. 2017’de yaşanan ekonomik ve siyasi olaylara rağmen ayakta kalmayı başaran, yeni yatırım hedeflerini ve planlarını aksatmadan sürdüren, iş dünyasının başarılı isimleri radarımızdaydı. Listede yer alan liderler, kriz dönemlerindeki stratejik planlarıyla dikkat çekti. Yılın İş İnsanları listesi çalışmalarını gerçekleştirirken, şirketlerin, bilanço performansını, yatırımları, satın alma ve kazançlı şirket satışları titizlikle incelendi. Şirketlerin sektördeki pazar payı ve etkisi, müşteri tabanı, stratejik girişimler gibi bilanço dışı göstergeler göz önünde bulunduruldu. İşte ekonomiye katma değer yaratan ve başarılı işlere imza atan, yılın en başarılı 20 iş insanı…

 

1- ÖMER KOÇ – KOÇ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

2016 yılında göreve gelen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Robert Kolej’deki lise eğitiminin ardından, Columbia Üniversitesi’nde Yunan Filolojisi üzerine lisans eğitimini 1985’te tamamladı. 1989’da Columbia Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden MBA derecesi aldı. İş yaşamına 1985 yılında İsviçre’deki Kofisa Trading Company’de Satış Elemanı olarak başladı. Ardından 1989’da New York merkezli Ramerica Int. Inc.’de Satış Elemanı olarak görev yaptı. 1991-2004 yılları arasında Gazal A.Ş.’de Müdürlük, Koç Holding’de Finansman Koordinatörlüğü, Enerji Grubu Başkan Yardımcılığı ve Enerji Grubu Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2004 Nisan ayında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Mayıs 2008’de ise Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevine atandı. Ömer M. Koç aynı zamanda birçok Koç Topluluğu şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı ve üyesi olarak görev yapıyor. 2006 yılında Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi olan Ömer M. Koç, 2008 yılından bu yana da şirketin YK Başkanlığı’nı yürütüyor. Tüpraş’ın Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketi olması yolunda, üretim kapasitesi artışı, enerji verimliliği, Ar-Ge gibi birçok konuda atılımlar gerçekleştiren Koç, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımı olma niteliği taşıyan “Fuel Oil Dönüşüm Tesisi” projesine liderlik etti.

Bir ülkenin gelişimi için sadece ekonomiye dayalı atılımların yeterli olmadığını her fırsatta vurgulayan Koç, “Kültür-Sanat ve eğitime yönelik işler yan alanlar olmaktan çıkarılarak toplumsal hayatımızı tamamlayıcı unsurlar haline getirilmelidir” hedefiyle ülkemizin sosyal kalkınmasını destekleyecek sayısız çalışmaya katkı sağlarken, pek çok projeyi hayata geçirdi.

Vehbi Koç Vakfı’nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Ömer M. Koç, 2015 yılı itibariyle Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı üstlendi. 2007 yılından bu yana Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor.

Türkiye’de yıllık milli gelirin yaklaşık yüzde 8’ine sahip olan Koç Holding şirketlerin gerçekleştirdiği ihracat, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 9’una denk geliyor. Koç Holding’in 2017’nin üçüncü çeyrekte net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.5 artışla 1.3 milyar TL oldu. Toplam hasılat ise aynı dönemde yüzde 39 artarak 25.9 milyar TL’ye yükseldi. Holding, 2017 yılının ilk dokuz ayında konsolide bazda toplam 71,3 milyar TL gelir elde ederken; 3,8 milyar TL konsolide ana ortaklık payı net dönem kârı gerçekleştirdi.

​2- GÜLER SABANCI – SABANCI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Sabancı Holding’in konsolide satışları, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 10 milyar 534 milyon TL oldu. Faaliyet kârı ise 2017’nin üçüncü çeyreğinde yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 2 milyar 354 milyon TL’ye ulaştı. Sabancı Holding’in konsolide ana ortaklık net kârı ise 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre  yüzde 64 artarak, 881 milyon TL olarak gerçekleşti. Enerjisa’yı, birbirinden farklı dinamikleri olan iş kollarında, piyasa ve müşteri odaklı olarak, aynı zamanda daha yalın ve etkin bir şekilde yönetmek amacıyla başlatılan iş kolu bazında ayrıştırma süreci tamamlandı. Enerjide bu yeni dönemde dağıtım ve satış işleri “Enerjisa Enerji”, elektrik üretim, ticaret ve doğal gaz faaliyetleri ise “Enerjisa Üretim” şirketi ile yönetilecek. Enerjisa Üretim, bu yılın üçüncü çeyreğinde iki megawat Bandırma ve 7 megawat Karabük güneş santrallerini işletmeye alarak, portföyünün güneş enerjisi ile desteklenmesi yönünde ilk adımlarını atmış oldu. Bu yıl ayrıca Brisa’nın Ar-Ge Merkezi’nin açılışı gerçekleştirilirken, Aksaray’daki ikinci fabrika yatırımı da devam ediyor.

3- ​MURAT ÜLKER – YILDIZ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI


Murat Ülker, Yıldız Holding adına dört kıtada 4 milyar tüketicinin yaşadığı coğrafyada yer alan ürünleriyle, önemli stratejilere kaptanlık ediyor. 2016 yılı Ocak ayında şirket esas işi olan bisküvi, çikolata ve şekerleme işlerini, Pladis adıyla tek bir global şirket altında birleştirdi. Ülker, Gopa, United Biscuits ve Demet’s şirketlerinin ve markalarının toplam 350 yılı aşkın tecrübelerini bir araya getiren Pladis 26 bin çalışan, 13 ülkede 36 fabrika ile geniş bir operasyon hacmine sahip. Şirket, 2017 üçüncü çeyreğinde satış gelirlerini yüzde 20.3 artırarak 1 milyar 13 milyon TL gerçekleştirdi. Şirketin kümülatif 9 aylık net karı ise 282 milyon TL’ye ulaştı. Hem ciroda hem de kârlılıkta önemli büyüme gerçekleştirdi. Alanında en hızlı büyüyen şirket olma hedefi ile global arenada yoluna devam eden Pladis, zengin ürün portföyünü global markaları Ülker, McVities ve Gopa çatısı altında farklı pazarlarda sunuyor. Operasyonlarını genişletiyor. Murat Ülker, yelken sporuyla ilgileniyor, seyahat etmeyi seviyor, sosyal medyayı etkin kullanıyor. Hat ve modern resim de dahil olmak üzere geniş bir sanat koleksiyonu var.

 

​4- HÜSNÜ ÖZYEĞİN – FİBA GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI


12 ülkede 100’e yakın şirket kuran Türkiye’nin “seri girişimcisi” Hüsnü Özyeğin, 2007 yılında Özyeğin Üniversitesi’ni kurarak eğitim alanındaki hayalini de gerçeğe dönüştürdü. Hayatındaki en keyifli ve değerli girişiminin üniversite olduğunu her fırsatta vurgulayan Özyeğin, 12 ülkede 100’e yakın şirket kurdu. 2007 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen Özyeğin’e 2011 yılında da Harvard Business School, ‘Alumni Achievement Award’ (Başarılı Mezun Ödülü) verdi. Özyeğin, 1987 yılında kurduğu Fiba Grubu’nu ulusal ve uluslararası piyasalara açtı. Grubu, finans ve finans dışı alanlarda faaliyet gösteren, marka değeri yüksek iştiraklerden oluşan yatırım portföyüne dönüştürdü. Bankacılık, leasing, faktoring, sigortacılık ve finans dışı yatırımların dışında, perakende, gayrimenkul, yenilenebilir enerji ve otel yatırımlarına ağırlık verdi. Özyeğin, Fiba Group’un farklı sektörlerde büyümesini sağladı. 2002’de kurduğu Fiba Sigorta’yı 2010’da 485 milyon TL’ye Japonlara satan Özyeğin, 2013 yılında Fibahayat’ı kurarak sigorta sektörüne geri döndü. 2016 yılında Alman sigorta devi ERGO’nun Türkiye’deki şirketinin emeklilik ve hayat birimlerini satın aldı. 1990 yılında kurulan Hüsnü M. Özyeğin Vakfı, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunuyor. Vakıfla 12 bin öğrenciye burs sağladı. Özyeğin, Rusya’dan Romanya’ya, Çin’den Hollanda’ya 12 ülkede 20 binden fazla çalışanıyla yatırımlara hız kesmeden devam ediyor. Özyeğin’in, ‘Nasıl anılmak istersiniz?’ sorusuna cevabı “Adam gibi adam denilsin yeter.”

 

5- ERDAL AKSOY – TURCAS PETROL VE AKSOY HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI


Turcas Petrol ve Aksoy Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, (74) başarılarla dolu iş hayatında ilk günkü heyecanını koruyor. Fortune röportajı için bir araya geldiğimiz Aksoy ile geçmişten günümüze geniş bir çerçevede gündemi değerlendirirken, en büyük heyecanının, uluslararası rekabet gücü yüksek, ileri teknolojiye sahip bir Türkiye görmek olduğunu öğreniyoruz. 2017 Fortune Yılın İş İnsanları listesinin “En İnovatif Lideri” olarak dikkat çeken Aksoy, turizm, enerji ve kalkınma projelerine yönelik yapıcı fikirleriyle dikkat çekmeye ve iş dünyasında katma değeri yüksek iş fikirlerine liderlik etmeye devam ediyor.

 

6- ​AHMET NAZİF ZORLU – ZORLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Zorlu Grubu olarak 63 yıldır hizmet veriyor. Zorlu’nun gündeminde yeni teknolojileri hayata geçirmek ve yenilikler yapmak var. Tekstilde Ar-Ge’nin geliştirdiği inovatif ürünlerle farklılaşmayı hedefliyor. Elektronikte geliştirilen akıllı yaşam konseptleri, yerli ve yenilenebilir enerjide güneş enerjisi başta olmak üzere farklı alanlarda üretilecek yeni projeler gündeminde. Gayrimenkulde dünya standardındaki yaşam alanları ve maden ve metalürji alanında inovasyona dayalı ürünlerde, nikel ve nadir bulunan elementler alanında yatırımları devam ediyor. NATO standartlarındaki insansız hava araçlarını ihraç etmek ve Zorlu Holding’in dünya şirketleri içinde yer alması planlar arasında. Özellikle dayanıklı tüketim malları alanında fırsatları takip ediyor. Yaratıcılık ve inovasyona dayalı yeni dünyada grup olarak yerimizi alacağız. Kısaca ülke adına katma değer yaratmayı sürdüreceğiz. Grup, 16’sı yurtdışında olmak üzere toplam 23 şirketle tüm dünyaya tüketici elektroniği, beyaz eşya, dijital ürünler, bilgi teknolojileri ve LED aydınlatma alanlarında geniş ürün yelpazesi sunuyor ve ürünlerini 152 ülkeye ihraç ediyor. Nazif Zorlu kaptanlığında Zorlu Holding, 2017 ve sonrası için planlarında özellikle yazılım, teknoloji ve enerji alanlarında yatırımların dozunu artırmayı planlıyor.

 

7- EROL BİLECİK – TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Index Grup Kurucusu ve CEO’su Erol Bilecik, 12 Ocak 2017’de yapılan 47. Olağan TÜSİAD Genel Kurulu’nda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. Halen Index Grup bünyesindeki İndeks Bilgisayar A.Ş., Despec A.Ş., Datagate A.Ş., Artım A.Ş., Neteks A.Ş, Teklos A.Ş. ve Homend A.Ş.’nin CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüten Bilecik, bu görevle birlikte Türk iş dünyasının en kapsamlı temsilcisinin liderliğini de üstlenmeye başladı. Türkiye’nin en büyük bilişim firmalarından birinin kurucusu olan Bilecik, özellikle teknoloji, 4. Sanayi Devrimi ve dijital dönüşüm gibi Türkiye’nin uzun vadeli gelişim reçetesi olarak görülen konuları iş dünyasının gündemine taşımasıyla ön plana çıktı. Bu yönüyle “Bilişimci Başkan” olarak anılan Bilecik, görevinin ilk günlerinden itibaren diyaloğu temel alan, pozitif ve işbirliği odaklı yaklaşımıyla dikkat çekti. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve AB ile ilişkiler alanlarında da önemli mesajlar veren ve iş dünyasının sesi olan Erol Bilecik, iş dünyasının dijital dönüşüme katılmasından STEM disiplininin eğitim müfredatına yansıtılmasına, girişimciliğin bir kültür olarak benimsenmesinden aile şirketlerinin kurumsallaşmasına kadar pek çok konuyu çeşitli etkinliklerde vurguladı. Erol Bilecik, TÜSİAD Başkanlığından önce de sivil toplum alanında önemli sorumluluklar üstlenmişti. Bilecik 2002-2005 yılları arasında, Türk bilgisayar sektöründeki en eski sivil toplum kuruluşlarından biri olan TÜBİSAD’ın (Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği) ve 2010-2014 dönemleri arasında İTÜ Mezunlar Derneği’nin Başkanlığını yapmıştı. Halen bir çok sivil toplum örgütünün yönetimlerinde yer alan Bilecik, eğitim alanına verdiği destek ve yaptığı katkılar dolayısıyla 15 Temmuz 2010 tarihinde TBMM Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilmişti.

8- ​GALİP AYKAÇ – BİM İcra Kurulu Üyesi-COO

Fortune 500 Türkiye listesinde ilk 10’a yerleşen ve perakendede başarılara imza atan BİM’in stratejilerindeki önemli isimlerden biri Aykaç. 2016 yılı zor bir yıl olmasına rağmen BİM satışlarda ve kârlılıkta yüzde 15 civarında bir büyüme sağladı. Ciroda 20 milyar TL eşiğini geçti. 2016 sonu itibarı ile Türkiye’de 5 bin 602’si BİM ve 21’i FİLE olmak üzere 5 bin 623 mağaza mevcut. Geçen yıl mağaza sayısında yüzde 10 büyüdü. Çalışan sayısı ise geçen yıl 3 bin 841 kişi artarak 34 bin 073’e yükseldi. Fas’ta 50 yeni mağaza açıldı ve yılı 329 mağaza ile kapattı. Mısır’da ise geçen yıl 75 yeni mağaza açıldı ve mağaza sayısı 215’e çıktı. Fas ve Mısır’daki çalışan sayısı ise geçen yıl 3 bin 400’e ulaştı. Dünyanın en hızlı büyüyen 10’uncu perakende şirketi iş modeliyle de sektörde farklılık yarattı.  Aykaç, 2017 ve sonrasında istikrarlı büyümesini sürdürmek üzere BİM’in hedeflerini, “kamuya kaynak sağlamak, istihdama katkıda bulunmak, perakende sektörünün büyümesine öncülük eden lider kuruluş olmak” olarak açıklıyor.

9- ​BÜLENT ECZACIBAŞI – ECZACIBAŞI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI


Bülent Eczacıbaşı, dördü yabancı ortaklı 48 kuruluşu, 13 bine yakın çalışanı ve 2016 yılında gerçekleşen 9,6 milyar TL ciro ile Türkiye’nin önde gelen sanayi topluluklarından birine liderlik ediyor. Eczacıbaşı Topluluğu, 2016 yılında ikisi Türkiye’de biri Kazakistan’da üç yeni tesis kurarken, sektöründe dünya lideri Baxalta ile yüzde 50-50 ortaklıkla yeni bir işbirliğini hayata geçirdi. 100’den fazla ülkeye satış gerçekleştiren Yapı Ürünleri Grubu’nda ihracatın payı hızla artarken, 2016 yılında açılışı yapılan yeni üretim tesisi ile verimlilik sağlayan Eczacıbaşı Hijyen Ürünleri; bebek mendili kategorisinde elde ettiği liderliği koruyor. İlaç sektöründe faaliyet gösteren Topluluk kuruluşları Eczacıbaşı İlaç Pazarlama ve Eczacıbaşı-Baxalta, geçtiğimiz yıl sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme kaydetti. Spordaki başarısını sürdüren Eczacıbaşı VitrA Kadın Voleybol Takımı ise, 2015 yılındaki Avrupa ve Dünya Şampiyonluklarının ardından 2016 yılında Dünya Şampiyonluğu’nda yine zafere ulaşarak, bu kupayı üstüste ikinci kez kazanan ilk takım olarak tarihe geçti. Bülent Eczacıbaşı’nın vazgeçemedikleri; seyahat etmek, fotoğraf çekmek ve binicilik.

10- ​LUCIEN ARKAS – Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı

67 şirketle 7 bin 300 kişiye istihdam sağlayan Arkas, 25 ülkede 63 uluslararası ofise sahip. Batı Afrika’da, Nijerya ve Gana’da açtığı ofislerin ardından son olarak Hamburg’da Arkas Kuzey Avrupa Bölge Ofisi’ni açtı. Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip. Son bir yılda aldığı 7 gemi ile filosunda 50 konteyner gemisi ve yedi yakıt ikmal tankeri mevcut. Dünya gemi sahibi armatörler listesinde 20. sırada.  Arkas, geleceğin Anadolu’da olduğuna inanıyor. Bunun içinde demiryolunun gelişmesini önemsiyor. Kartepe’de duisport Group ortaklığıyla gerçekleştirilen, 265 bin metrekarelik intermodal lojistik merkezi Railport’u sektördeki tüm şirketler kullanabilecek. Merkez’den Asya ile Avrupa, Avrupa ile Balkan ve Orta Asya (CIS) ülkeleri arasında taşıma yapılacak. İstanbul Ambarlı’daki Marport Limanı’nın 2017 yılında mevcut kapasitesi 2.3 milyon TEU’dur. Limancılık faaliyetleri kapsamında Arkas bir de yeni yatırım gerçekleştirdi. İtalya’nın La Spezia kentindeki Terminal Del Golfo Limanı ile ortak oldu. Ayrıca Türkiye’nin ilk otomotiv ihtisas limanı Autoport’un da sahibi. Farklı iş kollarında dikkat çeken Arkas, İzmir’e Arkas Spor Kulübü, Arkas Sanat Merkezi ve Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ni kazandırdı. Yine İzmir’de Mistral’de yeni bir sanat merkezi daha açmaya hazırlanıyor. Arkas Trio ile klasik batı müziğinin tanınması için çalışıyor. 80 yıllık zeytinyağı markası Kristal’in ve LA Şarapları’nın sahibi. Eğitimde Orion Vakfı’na bağlı Piri Reis İlköğretim Okulları, Arkas Narlıdere Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Arkas Eğitim ve Kültür Vakfı kanalıyla gençleri, İtalyan Anaokulu ve Bonbonniere anaokulu ile de küçükleri donanımlı bireyler olarak hayata hazırlıyor.

 

11- ​İBRAHİM ÇEÇEN – IC HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

1969’da Ankara’da İçtaş’ı kurarak kamunun inşaat ile ilgili ihalelerine katılarak iş dünyasına girdi. Turizm, otelcilik, enerji, hava ve deniz limanları işletmeciliği ve sanayi sektörlerinde büyüdü. Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projelerini üstlendi. IC Holding bünyesindeki grupların yurt içerisinde inşaat ve işletmesini gerçekleştirdikleri İstanbul’un en büyük beş 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi olan Bomonti Hilton, Antalya Havalimanı, Çeşme Marina gibi projelere imza attı. Çeçen’in yurtdışında ortaklarıyla beraber tamamladığı Pulkova-St. Petersburg Havalimanı ve St. Petersburg Yüksek Hızlı Batı Çevreyolu Projesi, Rusya’nın son yıllarda ihale ettiği en büyük proje. IC İçtaş İnşaat ve İtalyan Astaldi firmalarının kurduğu ortak girişim ICA ile birarada pek çok projeye start verdi. Rusya’da tamamlanan Pulkovo Havalimanının genişletilmesi ve St. Petersburg Yüksek Hızlı Batı Çevre Yolu projelerinden sonra Türkiye’de Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projeleri devreye alındı. ICA, Rusya’da da birçok projenin yanı sıra şu anda 2018 FIFA Dünya Kupası hazırlıkları için büyük önem taşıyan Moskova-St. Petersburg M11 Otoyolu Projesi için çalışmalarını sürdürüyor.

12- ​CEM BOYNER – BOYNER GRUP CEO’SU


2016 yılını 4 milyar TL ciroyla kapatan Boyner Grup 2017’de de büyümesini sürdürdü ve yılı 5 Milyar TL ciroyla bitirmeye hazırlanıyor. Gıda ve elektronik dışı perakendede Türkiye’nin halka açık en büyük grubu olan Boyner Grup’un 500’ün üzerinde mağazası bulunuyor. Beymen, 25 milyon TL yatırımla Eylül 2017’de açtığı Beymen Suadiye mağazasıyla Bağdat Caddesindeki rönesansa liderlik yapıyor. Grubun yeni icadı Hopi ise 2017’de 5,2 milyon üyeye ulaştı. Boyner Grup’un internet satışları, toplam gelirlerin yüzde 15’ini aşarken bu satışların yüzde 70’i mobil cihazlar üzerinden yapıldı. Grup 120 Milyon TL’lik yatırımla Gebze’de Türkiye’nin en büyük e-ticaret lojistik üssünü kuruyor. Boyner Grup’un sosyal girişimcilik platformu “Buluşum” ise 2017 yılında toplumsal  fayda sunan 10 yenilikçi sosyal girişime can suyu verdi.

13- ​FUAT TOSYALI – TOSYALI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Türkiye’nin global çelikçisi. Üç farklı kıtada yatırımları olan Tosyalı Holding, 15 iştiraki ve 20 tesisiyle geniş bir operasyonda faaliyetlerini sürdürüyor. 2017’de Tosyalı-Toyo yatırımı tamamlandı. Osmaniye’ye yatırım yapıldı. Bu yatırım 500 milyon dolarlık ithalatı, ikame edecek. Cezayir’de üçüncü etap yatırımı devam ediyor. Tamamlandığında 2 milyar doları geçecek. Tosyalı Holding olarak ayrıca ÇED ve izin süreçlerinde yatırımlar gündemde. Bunlardan birincisi İskenderun Körfezi’ndeki Tosyalı Port. İskenderun’da ithal kömüre dayalı 1300 megavatlık Organize Sanayi Bölgesi’nde enerji yatırımı söz konusu. Holdingin günlük 3 bin 500 ton olan inşaat demiri üretimi 12 bin tona yükselecek. Grubun enerji şirketinin yatırım hedefi ise 1,7 milyar dolar. Çalışan sayısında ise üç yıl içinde 10 bin kişi hedefleniyor.

​14- TUNCAY ÖZİLHAN – ANADOLU GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI


Anadolu Grubu; içecek, otomotiv, perakende, finans, kırtasiye, tarım, enerji ve gayrimenkul gibi sektörlerde çalışmalarını sürdürüyor.  Isparta’da açılan iki tesisle beraber meşrubat ve tarım sektörlerine son 10 yılda 1 milyar 350 milyon dolar yapıldı. 9 ülkede faaliyet gösteren Holding, doğrudan ve dolaylı olarak 70 bin kişiye istihdam sağlıyor. Faaliyet gösterilen bölgelere organik olarak 500 milyon dolar değerinde yatırım gerçekleşti. Coca Cola ile 200’den fazla ülkeden oluşan küresel Coca-Cola operasyonları içerisinde önemli bir yönetim üssü haline geldi. Kullanılan meyve ve benzeri tarım kaynaklı hammadde satın alımları ile 150 bine yakın çiftçiye gelir imkânı sağlanıyor. Özilhan, Anadolu Grubu adına, sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde eğitim, sağlık ve spor alanlarında Anadolu Vakfı, Anadolu Sağlık Merkezi ve Anadolu Efes Spor Kulübü ile topluma katkılarını sürdürüyor. Özilhan Japonya’nın birçok alanda gelişmesine katkıda bulunan kişilere verilen ve Japon hükümetince takdim edilen en önemli nişanlardan “The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star (Altın ve Gümüş Yıldız, Yükselen Güneş Nişanı)” ile onurlandırıldı. 65’inci yılında önemli yatırıma imza atan Anadolu Grubu, Migros’un yüzde 40,25 hissesini satın aldı. Anadolu Grubu, dünyanın önde gelen markalarıyla kurduğu ortaklıklar, çok uluslu şirketlerle gerçekleştirdiği iş birlikleriyle, Türkiye için katma değer yaratarak hızlı ve sağlıklı büyümesini devam ettiriyor.

15- NİHAT ÖZDEMİR – LİMAK HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Özdemir, Türkiye’nin en büyük müteahhitlik gruplarından birinin başında. Elektrik dağıtım ve perakende sektöründe Boğaziçi, Uludağ, Akdeniz ve Çamlıbel dağıtım ve perakende şirketlerinin üst çatısı CLK Enerji ile 2017’de farklı stratejilere odaklanabilmek için ortaklıktan ayrıldı. Yatırımlara tek başına devam etme kararı aldı.  Özdemir, 2016 yılında enerji, çimento, inşaat ve altyapı alanlarında üçüncü havalimanı ve elektrik dağıtım projeleri de dahil edildiğinde toplam 3.7 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Turizmde özellikle Kıbrıs’ta Babil’in Asma Bahçeleri’nden esinlenerek tasarlanan yeni otel projesini devreye aldı. Proje 120 milyon dolara mal olacak. Gıda sektöründe mevye ve sebze püresi işinde olan Limak, enerji, havalimanı ve çimento gibi büyük işlerin ardından gıda alanında da önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Nihat Özdemir, 50 binin üzerinde çalışanı ile son on yılın en hızlı büyüyen gruplarından birini yönetiyor.

16- MURAT GİGİN – TEKFEN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI


Tekfen Grubu olarak 2017 yılının ilk 6 ayında, hedeflerinin üzerinde bir performans sergileyerek, konsolide bazda 3,344 milyon TL ciro; 485 milyon TL faiz, vergi, amortisman öncesi kâr (FAVÖK) ve 385 milyon TL net kâr elde etti. Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda, 2017 yılsonu net kâr beklentisini, yüzde 36 oranda artırarak, 617 milyon TL’ye yükseldi. 2017 yılının ilk 6 ayında Tekfen Grubu başarılı bir mali performans sergileyerek operasyonel verimliliğini önemli ölçüde artırdı. Uluslararası müteahhit olan Tekfen İnşaat şirketi, yeni iş alımında 2017’de başarılı performans sergiledi.

Katar’da 2022 Dünya Kupası finallerinin yapılacağı stadyumlardan Al Thumama Stadyum projesini alarak portföyüne kattı. Katar’da mevcut otoyol projelerine ilave olarak otoyol ihalesi kazandı. Tarımsal sanayi şirketi Toros Tarım’ın gübre üretim maliyetindeki iyileşmeler karlılığı artırdı. Tekfen Ventures, 2017 sonuna kadar ilk iki  yatırımını gerçekleştirdi.

Bununla beraber, teknolojik gelişmeleri işlerinde artan oranda kullanarak, daha yüksek verimlilik hedefleyen Tekfen Grubu’nda dijital dönüşüm, tüm iş kollarında öncelikli gündem maddesi. 19 bin çalışanıyla Tekfen Grubu bir yandan Türk ekonomisindeki yerini büyütürken, tüm iş süreçlerini sürdürülebilirlik esasına göre gözden geçirip, yeniden tanımlıyor.

17- ERMAN ILICAK – RÖNESANS HOLDİNG


Rönesans Holding Kurucusu Erman Ilıcak, Rönesans Holding olarak bugün Türkiye, Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı da içeren geniş coğrafyada, inşaat, gayrimenkul yatırım, endüstri, enerji ve sağlık alanlarında sektöre yön veren projelere imza atıyor. 2017 yılında Japonlarla ortak yapılacak proje için 1.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına imza attı. İstanbul İkitelli’deki şehir hastanesinin toplam 1.6 milyar dolar yatırım tutarı var. Proje dünyanın en büyük yatırımlarından biri olarak dikkat çekiyor. Rönesans Holding için Kazakistan, Türkmenistan, Rusya, Avrupa ve Türkiye’nin en büyük beş pazar. Türkiye’de daha çok, kamu-özel ortaklığıyla yapılan hastanelere odaklanacak. Rusya’dan sonra Avrupa’da atılım yapan Ilıcak, Avrupa’da; İsviçre’den Almanya’ya, Avusturya’dan Hollanda’ya kadar devam eden 130-140 iş şantiyesine sahip.  Rönesans Holding Rusya’da 400 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı.

18- HAMDİ AKIN – AKFEN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Akfen Holding’i Akın, yerel ve uluslararası yatırımlara odaklanarak yönetiyor. Dünyanın en büyük liman işletmecilerinden Singapur merkezli ortağı PSA International ile Mersin Uluslararası Limanı’na özelleştirme sürecinin ardından hızla yatırımlara başladı. Mersin Limanı’nı bugüne kadar 453,5 milyon dolar ilave yatırım yaparak toplam 1 milyar 208,5 milyon dolarlık harcama ile Akdeniz’in HUB’ı haline getirdi. Liman kapasitesini sekiz kat arttırdı. Akfen Holding’in Mersin Uluslararası Limanı’ndeki yüzde 40’lık hissesi için Avustralya merkezli dünyanın sayılı altyapı fon yönetim şirketlerinden IFM Investors ile 869 milyon dolarlık anlaşmaya imza atmasıyla birlikte 2017 yılı içinde Türkiye’ye doğrudan sağladığı yabancı yatırım nakit girişi (FDI) 1 milyar 229 milyon dolara ulaştı. Akfen, 2017 yılı başında Akfen Yenilenebilir Enerji şirketindeki yüzde 33’lük blok hissesi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu’na (IFC) 200 milyon dolar, TAV Havalimanları Holding’deki yüzde 8.1’lik hissesi için Fransa merkezli Aeroports de Paris şirketine ise 160 milyon dolarlık hisse ihracı gerçekleştirmişti. Akfen’in faaliyet alanlarını, havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım, atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul sektörleri oluşturuyor.

19- HÜSEYİN ÖZDİLEK – ÖZDİLEK HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

2015 yılı sonunda 984 milyon lira olan cirosunu 2016 yılında yüzde 18,3 artışla 1 milyar 164 milyon liraya taşıyan Özdilek AVM, Özdilek Holding’in en büyük iştiraklerinden biri. Holding havlu üretiminde dünyanın 10’uncu büyük, Avrupa ve Türkiye’nin ise en büyük üreticisi. 2018 yılına kadar 100 milyon dolarlık yatırımı hayata geçirecek holding, Aksaray, Merzifon ve Samsun’da beş ve dört yıldızdan oluşan üç otel ve AVM’lerin inşasını tamamlamış durumda. Özdilek konseptli AVM’lerle birlikte ise toplam 14 AVM noktasında hizmet veriyor. Beş yıl içinde Niğde, Aksaray ve Amasya Merzifon’da da olma planları var. 2017 için yüzde 27 gelir artışı hedefleniyor. Ev tekstilinde Türkiye’de pazar payı yaklaşık olarak yüzde 22. İhracatta, Avrupa payı yüzde 65. Bunu yüzde 32’lik pay ile ABD takip ediyor.  2017 sonunda 2 milyar bandını geçme hedefi var. Hüseyin Özdilek, tavla oynamayı seviyor. Doğa aşığı. Yeni yerler keşfetmeyi ve seyahat etmeyi seviyor.

20- A​BDULLAH KAVUKCU – SİMİT SARAYI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

2002 yılında kurulan Simit Sarayı’nın Yönetimini, 2012 yılında ortaklarından devralarak büyüme sürecini hızlandırdı. Bugün itibariyle 22 ülkede 426 mağazasıyla (2011 sonunda yurt içi-yurt dışı toplam 171 mağaza vardı) dünya markası haline gelen Simit Sarayı, son 5 yılda FAVÖK’ünü 10 katına çıkardı. Dünyanın en önemli finans, kültür, sanat merkezlerinde mağaza açarak kültürel lezzetleri yayan Simit Sarayı, Londra’da Piccadilly Circus, New York 5. Cadde, Riyad, Amsterdam’a enfes kokularını yayarak dünyada günde toplam 1 milyon kişiyi ağırlıyor. Dünyanın ilk ve tek en donanımlı simit fabrikasından tüm ülkelere ürünlerini gönderen Simit Sarayı, kendi ÜR-GE ekibiyle 120’den fazla ürün çeşidi üretiyor.  İngiltere’de fabrika yatırım süreci devam ediyor. Londra’da halka arz hazırlığı içinde. RLI, Kensington gibi sayısız global ödülün sahibi olan marka, tüm dünyada toplam 11 bin kişiye istihdam sağlıyor.