2017 yılı gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?

 

Mart ayı vergi takvimine göre, gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergiler arasında kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergisi yer alıyor. Peki, 2017 yılı gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?

2017 yılı gelir vergisi mükellefleri kimlerdir?
2017 yılı Mart ayı vergi takvimine göre, gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergiler arasında kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergisi yer alıyor.

Bu iki vergi de beyana dayalı vergi olup, 25 Mart’a kadar beyannamelerin verilmesi ve 31 Mart’a kadar ilk taksit ödemelerinin yapılması gerekiyor.

2017 kira gelir vergisi, 2016 yılı taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelirler için ödeniyor. Değer artış kazancı vergisi ise, taşınmazın iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde ödeniyor.

Kira gelir vergisi mükellefi 2017
Kira gelir vergisi mükellefi olup olmadığının tespiti, istisna sınırlarına bakarak yapılabiliyor. İstisna sınırı konutta 3 bin 800 TL, işyerinde ise 30 bin TL olarak belirlendi.

Mükellef olup olmadığına karar veremeyen kimseler kira gelir vergisi sistemindeki kira beyan testini çözebiliyor.

Değer artış kazancı mükellefi 2017
Gayrimenkul değer artış kazancının vergilendirilmesi için taşınmaz malın iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılmış olması gerekiyor.

Gayrimenkul değer artış kazancında 2016 için istisna sınırı 11 bin TL olarak belirlendi. 5 yıl içinde yapılan gayrimenkul satışından elde edilen kazancın vergilendirilmesi için kazanç tutarının, 11 bin TL’lik istisna tutarını aşması gerekiyor. Kazanç eğer 11 bin TL’yi aşmıyorsa, vergilendirilmiyor.

 
Kira gelir vergisi hesaplama 2017!
 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com