2017 kira gelir vergisi ödemeleri bitti mi?

 

 

Bir sene içerisinde elde edilen gayrimenkul kira gelirleri, bir sonraki yıl vergiye tabi tutuluyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken bu vergi için her yıl istisna bedeli belirleniyor.

Vergiyi istisna bedelinden yüksek kira geliri olan kimseler ödüyor.Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2016 yılı için istisna tutarı 3.800 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.

Ancak bu bedelin üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla sorumlu oluyor.

İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 30.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.Bu sınırın altında gelir elde edenler ise vergiden muaf oluyor. Vergi mükellefleri vergilerini iki taksitte ödeyebiliyor.

Kira gelir vergisi ödemeleri; Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için), Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, Anlaşmalı bankalardan, Tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor.

Peki 2017 kira gelir vergisi ödemeleri bitti mi?
Mükellefler vergi borcunun ilk taksitini Mart ayında ödedi. Kira gelir vergisinde ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında başladı. 31 Temmuz’da yani dün sona erdi.

Bugün ve diğer günlerde vergiyi faizsiz olarak ödemek mümkün olmuyor. Gecikmeli olarak yapılan beyanname ve ödemelerde bazı cezalar uygulanıyor.

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com