2017 emlak ve çevre temizlik vergisi 1.taksiti için son gün yarın!

 

1 Mart’ta başlayan emlak ve çevre temizlik vergisi için ödeme süresi yarın sona eriyor. Buna göre, henüz ödemede bulunmamış olan kimselerin yarın mesai bitimine kadar ödemelerini yapmaları gerekiyor.

Emlak ve çevre temizlik vergisi için ödemeler ilçe belediyesine yapılıyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ikinci taksitler Kasım ayında ödeniyor.

1. Emlak vergisi 2017

 

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Vergi ödemeleri ilçe belediyesine yapılıyor.

 

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi halinde her geciken ay için yüzde 1.40 oranında gecikme cezası uygulanıyor. Vergi borcu ödenmeden taşınmazın satış işlemi gerçekleşmiyor.

2. Çevre temizlik vergisi 2017
Mükellef                      Konut ve işyeri kullanıcıları
Ödeme tarihleri      1 Mart-31 Mayıs ile Kasım ayı.
Ödeme yeri                    İlçe belediyesi

Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediyelerin sunmuş olduğu temizlik hizmetinden yararlanan konut ve işyeri kullanıcılarından tahsil ediliyor. Emlak vergisi ile aynı dönemde ve aynı yere ödenebilen çevre temizlik vergisini arsa ve arazi sahipleri ödemiyor. Ayrıca boş olan konut ve işyeri için de çevre temizlik vergisi için ödeme yapılmıyor.

2017 konut çevre temizlik vergisi bedelleri
Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak belirlendi.

2017 işyeri çevre temizlik vergisi bedelleri
Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

 

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

 
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com