2016 emlak vergisi 1.taksiti için son 8 gün!

2016 emlak vergisi 1.taksiti için son 8 gün

Konut, işyeri, arsa ve arazi sahiplerinin ödemeleri gereken vergilerin başında emlak vergisi bulunuyor. Bu vergi için ödemeler ilçe belediyesine iki taksitte yapılabiliyor. 2016 emlak vergisi 1.taksiti için son 8 gün bulunuyor…

2016 emlak vergisi 1.taksiti için son 8 gün!
Taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenen vergiler arasında emlak vergisi de yer alıyor. Kanunen vergi mükellefiyeti gayrimenkulün satın alınması ile başlıyor. Ancak edinimin gerçekleştiği yıl vergiyi eski malik ödüyor.

Yeni malik, edinimin gerçekleştiği seneyi takip eden yıl vergiyi ödemelere başlıyor. Ancak senenin sonuna kadar belediyeye beyannamenin verilmesi gerekiyor.

Vergi belediyeye ödeniyor. Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de ödenebiliyor. Belediyenin “e-belediye” sistemini kullanıyor olması durumunda, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor.

Vergi, her sene iki eşit taksit halinde yatırılabiliyor. Verginin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. Buna göre 2016 yılına ait vergi ödemelerinin ilk taksiti devam ediyor.

İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödenecek.Gecikmenin yaşandığı her ay için verginin yüzde 1.40’ı oranında emlak vergisi gecikme faizi kesiliyor.

Gecikme faizi hesaplama örneği…
Değeri 300 bin TL olan bir meskenin emlak vergisi tutarının 300 TL olduğunu düşünelim. İki taksitte ödenecek bu verginin ilk taksiti 150 TL oluyor.

150 TL’nin ödenmediği her ay için de ekstra 2,10 TL borca ekleniyor.

Emlak vergisi oranları nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com