Vergisiz miras paylaşımı başvurusu için son gün 15 Mayıs!

miras kalan araziler

MİRAS kalan tarım arazilerinin vârislerce ‘resmi olarak’ paylaşımını kolaylaştırmak amacıyla iki yıl önce çıkarılan ve tapu harcı, damga vergisi gibi muafiyetler sağlayan yasal düzenlemenin süresi 15 Mayıs’ta doluyor.

MİRAS kalan tarla, bağ, bahçe, zeytinlik gibi tarım arazilerinin ücretsiz paylaşımı için tanınan sürenin dolmasına iki gün kaldı. Tapu harcı ve damga vergisi nedeniyle mirasçılar, tarımsal arazilerin paylaşımını yapamıyordu. Sorunu çözmek için iki yıl önce çıkarılan yasal düzenlemeyle, mirasçıların müşterek yaptıkları intikal talepleri tapu harcı ve damga vergisinden muaf tutulmuştu.

SON TARİH 15 MAYIS

6537 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapan Kanunla, 15 Mayıs 2014 tarihinden önce gerçekleşen ölümlerde miras yoluyla yapılacak devir veya paylaşım işlemleri tapu harcından iki yıl süreyle muaf tutuldu. Bu muafiyetten yararlanmak isteyen varislerin, 15 Mayıs’a kadar tarım arazilerinin kayıtlı olduğu tapu müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Varisler başvuruyu kendileri veya kanuni temsilcilerinin (avukat veya vekalet verilen kişi) kendi aralarında düzenlemiş oldukları Rıza-i Taksim Sözleşmesi, Murise ait Veraset İlamı veya Noterden alınan Mirasçılık Belgesiyle yapabiliyor.

Tapu ve Kadastro yetkilileri, halk arasında ‘at urganı çek kurayı’ yöntemiyle gayriresmi yapılan miras paylaşımlarının, resmiyete dökülebilmesi için iki yıl önce yasa değişikliği yapıldığına dikkat çektiler.
HÜKÜMETİN SÜRE UZATMA YETKİSİ VAR

TARIM arazilerinin yoğun olduğu illerde tapu müdürlüklerinin önünde sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşuyor. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa eklenen geçici 5. madde Bakanlar Kuruluna 15 Mayıs 2016 tarihinde dolan muafiyet süresini iki yıl uzatma yetkisi veriyor. Ancak AK Parti’de alınan olağanüstü kongre kararı sonrasında kurulacak 65.hükümetin bu yetkiyi kullanıp kullanmayacağı şimdilik bilinmiyor.

Hürriyet