Türkiye’den gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık hakkı geliyor!

türkiye-rusya-yatırım-fonu

Türkiye ve Rusya ilişkilerinde yeni bir sürece girildi: İki ülkenin yatırımcıları, ortak bir fonla Suriye gibi üçüncü ülkelere yatırım yapacak. Türkiye’de bir Rus üniversitesi kurulacak. Gayrimenkul alana vatandaşlık verilecek…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yapıcı adımlarıyla önemli aşama kaydeden Türk-Rus ilişkilerinde yeni bir sürece girildi. Dün oynanan Türkiye-Rusya dostluk maçı öncesinde düzenlenen Türkiye-Rusya Medya Forumu’yla 60’tan fazla Rus gazeteci Antalya’da ağırlandı. Forumun açılış oturumuna, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Antalya Valisi Münir Karaoğlu, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan gibi isimler katıldı.

KONUT ALANA VATANDAŞLIK
Uluslararası medya kuruluşu Global Connection tarafından düzenlenen forumda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yakında kurulacak Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu’yla iki ülke firmalarının üçüncü ülkelerdeki yatırımlarının finanse edileceğini söyledi. Bakan Zeybekci, özellikle Suriye ve Irak’ın yeniden inşasında Rus ve Türk iş adamlarının bu fondan sermaye desteği alacaklarını belirtti. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan Teşvik Sistemi’yle Türkiye’ye yatırım yapan yabancılara eşi görülmemiş olanaklar sunulacağını paylaşan Zeybekci, şu ipuçlarını aktardı: “Menkul veya gayrimenkul alanlara sınırsız oturum hakkı ya da vatandaşlık verilmesi için Turkuaz Kart verilecek. Bu kartla Türk vatandaşların tüm haklarından yabancı yatırımcılar da faydalanacak.”

RUBLE İLE TİCARET
Ekonomi Bakanı Zeybekci ayrıca, TL ve Ruble ile ticaretin önünün açılması için iki ülke Merkez Bankasının görüşmeler yaptığını da hatırlattı ve “Şuanda iki ülke ticaretinin yüzde 10’u TL ve Ruble ile yapılıyor. Bunun daha da yukarı çıkarılması için çalışıyoruz” diye konuştu.

AKKUYU’YA FON DESTEĞİ
Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin son gelişmeleri de paylaşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Projede aksama söz konusu değil. Teknik altyapı hazır. 100’lerce Türk mühendis şuanda Rusya’da nükleer enerji eğitimleri görüyor. Başlangıçta proje yüzde 100 Rus sermayesiyle yapılacaktı. Ama şuanda alternatif sermayeler düşünülüyor. Türk-Rus Yatırım Fonu da bu projede kullanılabilir” değerlendirmesini yaptı.

İlişkilerimiz bölgenin istikrarı için çok önemli
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Bölgenin huzur ve istikrarı için çok önemli. İki ülkenin ileriye dönük olarak birbirine çok yardımcı olması gerekiyor. İki ülke liderinin altını çizerek bunun ortaya koymasını çok değerli buluyorum. İş dünyasının temsilcileri olarak elimizden gelen katkıyı sunmak istiyoruz” diye konuştu.

Kimseyle kıyaslanamaz
Rusya ile Antalya arasındaki bağın da çok önemli olduğunu, Rusya’nın Antalya’dan temin ettiği şeyleri başka bir yerden temin etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Bakan Zeybekci, özellikle turizmdeki yüksek standardın diğer ülkelerle kıyaslanamayacağına işaret etti. Yaşanan üzücü olayın ardından ihracatın düştüğünü, turist sayısının azaldığını anlatan Zeybekci, “İki tarafta da akıl üstün geldi” dedi.

İki ülkeden ortak filmler
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye ve Rusya arasında kültür-sanat alanında ortak yapımlar için girişimlerde bulunacaklarını da anlattı. Bakan Avcı, yaptığı konuşmada, “Bakanlık olarak iki ülke alanında dizi, sinema gibi prodüksiyonlar için maddi, manevi desteğe hazırız. Rusya’da izlenme rekorları kıran Muhteşem Yüzyıl dizisinin Hadımköy’deki seti ve Topkapı Sarayı’nı kapsayan turlar düzenleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Putin’in kaldığı villayı sordular
Türkiye-Rusya medya forumu ile de 60’tan fazla Rus gazeteci Antalya’da ağırlandı. G20 toplantıların döneminde de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Antalya’da Medya Forumu’nun düzenlendiği otelde kalmıştı. Aynı tesiste konaklayan Rus gazeteciler, otele giriş yapmalarının ardından otel müdüründen Putin’in kaldığı villayı göstermelerini istediler.

Ortak üniversite kurulacak
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da, “Antalya’da butik bir Rus-Türk üniversitesi açmak ve turizm işletmeciliği eğitimi vermek için girişimlerimiz var. Ayrıca eğitim dili Türkçe ve Rusça olan turizm meslek liseleri ve sağlık liseleri de açılabilir. Bu alana yatırım yapmak isteyen Türk ve Rus yatırımcıları destekleriz” diye konuştu.

Birbirimizin kaderiyiz
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, “Rusya ve Türkiye birbirinin kaderidir. Bu yüzden biz tüm sorunlarımızı aşıp kaderimize koşmak istiyoruz. Bizim hikayelerimizi bizim, sizin hikayelerinizi sizin anlattığınız bir dünya artık bize yetmiyor. Bu dünyayı daha zengin kılalım. Gelin sizin hikayenizi biz anlatalım, bizim hikayelerimizi siz anlatın” dedi.

Akşam