Özelleştirmede 14 yılda 160 milyarlık rekor!

naci ağbal

Hükümet, özelleştirme çalışmalarında bir rekora imza attı. 2002-2016 döneminde 14 yılda yaklaşık 160 milyar liralık (57 milyar dolar) özelleştirme gerçekleştirdi, Hazine’ye aktarılan tutar 112 milyar (40 milyar dolar) liraya ulaştı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu yıl için 10.8 milyar liralık özelleştirme geliri öngörüldüğünü anımsatarak, bir bölümü vadeli satış olarak gerçekleştirilen özelleştirmelerden 149 milyar lira (53 milyar dolar) dolarında tahsilat yapıldığını belirtti. Mega projelerin ve yapısal reformların hız kazandığı 2016’da özelleştirmeler de devam edecek. Bu yıl Milli Piyango, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş (TP), Elektromekanik Sanayi A.Ş gibi önemli özelleştirmelerin de tamamlanması hedefleniyor.

MİLLİ PİYANGO’DA YENİ SÜREÇ
Öncelikle küresel gelişmeler de dikkate alınarak Milli Piyango ihalesinin tamamlanması öngörülüyor. İhale için yatırımcılarla görüşmeler sürerken, mevcut şartname gözden geçirilerek üçüncü kez ihaleye çıkılacak. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan TP’nin satışı da vizyon özelleştirmelerden biri olması bekleniyor. Maliye Bakanı Ağbal da, Milli Piyango’nun bu yıl özelleştirilmesi konusunda kararlı olduklarını sıkça dile getirirken, Özelleştirme İdaresi mevcut şartnameyi gözden geçiriyor.

RAKAMLAR HAZİNE ‘NİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Maliye Bakanı Ağbal, özelleştirme çalışmalarına yönelik soru önergesine verdiği yanıtta, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi ilgili kurumlara da 3 milyar 644 milyon dolar yatırıldığını kaydetti. Ağbal’ın verdiği bilgiye göre son 14 yılda özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı 57 milyar 910 milyon dolara ulaştı. Bu sürede özelleştirme kapsamında istihdam edilen geçici personel sayısı da 37 bin 797 kişi oldu. Bakan Ağbal, özelleştirmedeki birinci amacın devletin küçültülerek, piyasa faaliyetleri kapsamında devlet tarafından yürütülen işlerin özel sektöre devredilmesi olduğunu belirtti. Ağbal, “Bu şekilde ekonominin çok daha sağlam temele oturtulması hedefleniyor” dedi.

SATIŞLARDA SEKTÖREL ÖNCELİK
Hükümet programında da özelleştirmelere yönelik kararlılık vurgulanıyor. Özelleştirme uygulamalarının uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde belirlenmiş bir program dâhilinde sürdürülmesi öngörülüyor. Özelleştirme uygulamalarına devam ederken, diğer taraftan kamunun işletmeci olduğu alanlarda etkinliği artırılacak. KİT faaliyetlerini, piyasa mekanizmasını bozucu etkiye neden olmayacak şekilde sürdürecek.
Sabah