OSB’ler ranta değil yatırıma hizmet edecek!

OSB'ler ranta değil yatırıma hizmet edecek!

OSB’lerdeki keşmekeşlik bitiyor. 1 Kasım seçimleriyle 4 yıllık istikrar sürecine giren Türkiye ekonomisi, yatırım iklimini hızla yeniden dizayn etmek için düğmeye bastı. İlk iş olarak sanayicinin önündeki en büyük engellerden biri olan Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki (OSB) parsel keşmekeşliğine neşter vuruldu. Sayıları 283’ü aşan OSB’ler dün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle ranta değil yatırıma hizmet edecek. Buna göre, yatırım için tahsis edilen arazide fabrika süresinde hayata geçmezse, temeli atılmış dahi olsa arsa geri alınacak. Son verilere göre 11 bin parselde bu kapsamda inceleme başlatılıyor. Özellikle Marmara ve Ege Bölgesi parsel rantının en yoğun yaşandığı sanayi alanları arasında bulunuyor. Temmuz 2015 verilerine göre, 283 OSB’de 79 bin sanayi parseli var. Bu rakamın 58 bini sanayiciye tahsis edilmiş durumda. Ancak bunun 47 bin 996’sında üretime geçildi. Hali hazırda 11 bine yakın sanayi parselinde tahsis olmasına rağmen üretime başlanmadı.

İKİNCİ OSB’YE YÜZDE 90 ŞARTI

Yönetmelikle OSB’lerdeki verimsizliğin de önüne geçilecek. Yeni bir sanayi bölgesi kurulumu veya ilave alan yer seçimi için, mevcut OSB’de en az yüzde 90 doluluk şartı getirildi. Bu rakam daha önce yüzde 75’ti. OSB’lere, daha hızlı ve kolay karar alabilmeleri için anonim şirket kurma hakkı da sağlandı.

HUZUR HAKKI SINIRI KALKTI

OSB’lerin yönetim kurullarında yer alan vali, işadamı ve birçok bürokrata ödenen toplantı huzur hakkı bedellerinde de değişime gidildi. Daha önce asgari ücretle sınırlı olan huzur hakkı, genel kurul veya müteşebbis heyetin takdirine bırakıldı. Böylece yöneticiler ve valiler kendi maaşlarını kendileri tayin edebilecekler.

1 Türkiye’de 283 OSB bulunuyor.
2 En fazla OSB İzmir’de (18 adet).
3 İzmir’i 13 OSB ile Bursa takip ediyor.
4 OSB’ler 2.2 milyon kişiye istihdam sağlıyor.
5 İstihdamda ilk üçte Gebze, Çerkezköy ve İzmir Atatürk var.

Sabah