Mirastan feragat sözleşmesi 2016!

Mirastan feragat sözleşmesi 2016

Mirasbırakan, bir mirasçısıyla karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor.Peki mirastan feragat sözleşmesi nasıl yapılır? diyorsanız işte mirastan feragat sözleşmesi 2016…

Mirastan feragat sözleşmesi 2016!
Feragat ile, bir kişi tek taraflı bir beyanla doğmuş veya doğması ihtimal dahilinde olan bir hakkından vazgeçebiliyor. Mirastan feraget ise, mirastan vazgeçilmek istenmesi halinde yapılıyor.

Mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakan ile gelecekteki muhtemel mirasçısı arasında yapılan, ileride doğacak miras hakkına ilişkin beklentiden bir karşılık alınarak veya karşılık alınmadan tamamen veya kısmen vazgeçmeyi amaçlayan bir sözleşme olarak ifade ediliyor.

Bu sözleşme noter aracılığı ile düzenleniyor. Peki mirastan feragat sözleşmesi nasıl yapılır? diyorsanız işte mirastan feragat sözleşmesi 2016…

Mirastan feragat sözleşmesi örneği..

MURİS İLE MİRASÇILAR ARASINDA-BEDELLİ-MUAYYEN MALDAKİ MİRAS HAKKINDAN FERAGAT)

(T.M.K.503,528,529,536, N.K.60, 69, 72-83, 84-89,N.K.Y 59,109)
….. yılı ….. ayını ….günü…./ /
Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben Kadıköy Noteri, …………. …………………….Kadıköy/İstanbul adresindeki dairemde görev yaparken yanıma gelen ve gösterdiği verilmiş …. gün, ….. kayıt ve seri numaralı, fotoğraflı, …. ili, …. ilçesi, ……. mahallesi/köyü nüfusuna ….cilt, ……aile ……sıra, …….. sıra numaralarında kayıtlı olup, ……baba adı, …..ana adı ….doğum tarihi olan ……………………….T.C kimlik numaralı ve halen …………….. adresinde oturduğunu, okuryazar olduğunu söyleyen …………………… (Mirasçı) ile gösterdiği verilmiş ….. gün, ……. kayıt ve ….seri numaralı, fotoğraflı …….ili, ……. ilçesi, ……. mahallesi/köyü nüfusuna …….cilt, ….. aile sıra, ….. sıra numaralarında kayıtlı olup, ………..baba adı ……, ana adı …… doğum tarihi olan, ……………. T.C kimlik numaralı, halen ……………. adresinde oturduğunu, okuryazar olduğunu söyleyen (Muris) birlikte bana başvurarak mirastan feragat sözleşmesi düzenlenmesini istediler.

Her ikisinin de bu işlemi yapma yeteneğinin bulunduğunu ve okuryazar olduğunu, kısıtlı olmadıklarını beyanlarından anladım.Yanlarında tanık olarak gelenlerden ve gösterdiği verilmiş ….. gün, ….kayıt ve ……………seri numaralı, fotoğraflı, …….ili, …….ilçesi,
mahallesi/köyü nüfusuna ……cilt, …… aile sıra, ….. sıra numaralarında kayıtlı olup, …….baba adı, ……. ana adı ……. doğum tarihinin olduğu anlaşılan …………….. adresinde
oturduğunu söyleyen, okuryazar ile gösterdiği …. verilmiş ….gün, ….. kayıt ve …. seri numaralı, fotoğraflı …… ili, ……. ilçesi …… mahallesi/köyü nüfusuna …. cilt, … aile sıra, ….. sıra numaralarında kayıtlı olup, ……baba adı …. , ana adı ….. doğum tarihli olduğu anlaşılan ………………………. adresinde oturduğunu söyleyen, okuryazar tanık olarak geldiklerini söylediler.

Her iki tanık birlikte “Bizlerin Türk Medeni Kanununun 536.maddesindeki yasaklı hallerimizin bulunmadığını kabul ve beyan ederiz” demeleri üzerine kendilerinin tanıklığa engel hallerinin olmadığını anladım. İlgililerin kimlikleri hakkında ibraz ettikleri belgelerden ve tanıkların beyanlarından kanı sahibi oldum.

Mirastan Feragat Sözleşmesi yapmak isteyen (Mirasçı) şu suretle söze başladı:

“Murisim in mirasçısı olarak tarafıma kendisinden intikal edecek …… İli …… İlçesi……. mahallesi …… ada …… pafta ……. parsel numarasında kayıtlı ana gayrimenkul deki arsa paylı …. Bağımsız bölüm …..numaralı daire üzerindeki yasal miras hak ve hissemden bedel mukabilinde ……………….. lehine feragat ediyorum. Feragat bedelini tamamen ve nakden …………..den aldım, hiçbir hak ve alacağımın kalmadı. Bu nedenle murisimin vefatı halinde kendisinin mirasından tarafıma intikal etmesi gereken yukarıda vasıf ve niteliklerini belirttiğim dairedeki yasal miras hissem ……….. kişiye ait olacaktır. İşbu feragatimin alt soyumu da bağlayacağını, hiçbir baskı ve etki altında kalmaksızın, tamamen kendi istek ve irademle, murisimden tarafıma intikal edecek mezkur dairedeki yasal miras hissemden ………………… lehine feragat ettiğimi beyan ederim” diye sözlerini bitirdi.

Diğer taraf (Muris) şu suretle söze başladı: “Bende müstakbel mirasçım ……………nın …………………. bedel karşılığında kendisine benden intikal edecek yukarıda vasıf ve niteliklerini belirttiği dairedeki yasal miras hissesinden ……………kişi lehine feragat etmesini kabul ediyorum. Feragat bedeli lehine feragat ettiği………………..kişi tarafından kendisine tamamen ödendi. İşbu mirastan feragat sözleşmesi , feragat eden müstakbel mirasçımın alt soyu içinde geçerli olacaktır,” diye sözlerini bitirdi.

Yazılan mirastan feragat sözleşmesi okunmak üzere kendilerine verildi. Ayrı ayrı okudular. Gerçek isteklerinin tam olarak yazıldığını tanıklar huzurunda söyledikten sonra hep birlikte altı imzalandı, mühürlendi yılı ayının günü…/ /
MİRASÇI MURİS NOTER
ADI VE SOYADI ADI VE SOYADI ADI VE SOYADI-ÜNVAN1
İMZA İMZA RESMT MÜHÜR VE İMZA
Yazılan mirastan feragat sözleşmesini okuduk. Bu sözleşmenin gerçek isteklerimizi tamamen
kapsadığını noter önünde ve tanıklar huzurunda beyan ederiz …. yılı …. ayının … günü…./
MİRASÇI MURİS
ADI VE SOYADI ADI VE SOYADI
İMZA İMZA
Mirastan feragat sözleşmesi okunmak üzere mirasçı ile muris …………….’ya ayrı ayrı verildi. Sözleşmeyi her biri ayrı ayrı önümüzde okuduktan sonra her ikisi birden bize yazılanların gerçek isteklerine uygun olduğunu beyan ettiklerini ve kendilerini bu işlemi yapmaya yeterli (tasarrufa ehil) gördüğümüzü bildiririz ………. yılı ………… ayının …………… günü …./ /
TANIK TANIK
ADI VE SOYADI ADI VE SOYADI
İMZA İMZA
Yazılan bu mirastan feragat sözleşmesi mirasçı…………………………………… tanık ve ben noter .. .yılı …….. ayının günü …./ / …., muris , tanık tarafından imzalandı, mühürlendi.
MİRASÇI ADI VE SOYADI İMZA MURİS ADI VE SOYADI İMZA

TANIK ADI VE SOYADI İMZA TANIK ADI VE SOYADI İMZA
NOTER ADI VE SOYADI-ÜNVANI RESMİ MÜHÜR VE İMZA

Mirastan feragat sözleşmesinin geçerlilik şartları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com