İstanbul’daki kaçak yapılar için düğmeye basıldı!

Bodrum’daki çarpık yapılaşmaya kayıtsız kalmayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbullu vatandaşların şikayetleri için de düğmeye bastı.

Kaçak yapılaşmayla mücadeleyi odağına alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mega kent İstanbul için gelen çok sayıda şikayet için de harekete geçti. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, bir yandan Muğla’da mühürlediği projelerin takipçisi olan bakanlık bir yandan da İstanbul’da kaçak yapılarla ilgili tespit çalışmalarına hız verdi. Konu ile ilgili ekiplerin sayısı arttırıldı. Hedef bu ay sonuna kadar birçok projede incelemeyi tamamlamak. Kaçaklar tespit edildikten sonra ise söz konusu projelere tebligatlar gönderilecek.

KİMSEYE AYRICALIK YOK

Kaçak yapılarla mücadelede tıpkı Bodrum’da olduğu gibi İstanbul’da da hiçbir projeye ayrıcalık tanınmayacak. Hangi projede ne tür bir kaçak tespit edildiyse bunun üzerine kararlılıkla gidilecek. Nitekim Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıkladığı 5 yıllık kentsel dönüşümde yeni eylem planı toplantısında bunun net sinyallerini de verdi. Bakan Murat Kurum, “Kaçak yapılarla mücadelede kararlıyız. Ayder’de de kararlıydık, Uzunöl’de de Bodrum’da da. Herkesin vicdanını sızlatan ne varsa üzerine gideceğiz” diye konuştu.

İSTANBUL BOĞAZI ŞİKAYETTE LİSTE BAŞI

Yeni Şafak gazetesinden Mine Açar’ın edindiği bilgilere göre bakanlığa gelen şikayetlerde en çok İstanbul Boğazı etrafındaki yapılar öne çıkıyor. Deniz kenarlarındaki bölgelerde yapılaşmalar da ağırlık kazanıyor. Fakat bakanlık İstanbul’un ilçelerini mercek altına aldı. Konu ile ilgili olarak özel ekipler tüm ilçelerde projeleri ve inşaatları tek tek incelemeye tabi tuttu. Bodrum’daki tespitlerde müteahhitlerin en çok başvurduğu kaçak yöntemi ise kot oyunları olarak karşımıza çıkıyor.

KOTLARLA OYNUYORLAR

Bazı müteahhitler, arazide hafriyat yaparak kotları değiştirmek suretiyle imar planındaki kodlandırma hükümlerine aykırı yapı ruhsatı düzenleyip fazladan kat kazanmış. Bodrum katların açığa çıkarılmak suretiyle iskâna konu edilmesi, mimari projelerdeki teknik ve emsal dışı hacimlerin inşaat aşamasında değiştirilerek bağımsız bölümlere katılması ve günübirlik tesis ruhsatı alınmasına rağmen, fiiliyatta bu tesislerin konut amaçlı kullanımlara dönüştürülüp, yapı kayıt belgesi alınmak suretiyle konut amaçlı cins değişikliğine gidilmesi de sıkça başvurulan yöntemler arasında yer alıyor. İstanbul’da da bu ve buna benzer durumların ön plana çıkacağı DA tahmin ediliyor.

BODRUM’DA YIKIMA AY SONU BAŞLANIYOR

Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça’da 20 Ağustos 2019 tarihinde başlatılan denetimlerde bakanlık bugüne kadar Bodrum’da toplam 2 bin 80 konut ve villa yapısı ile 6 otel ünitesine yönelik denetimlerini tamamlıyor. Bu süreçte karada 21, denizel alanda ise 20 adet kıyı yapısına yönelik tutanak işlemi yapıldı. Yapılan incelemelerde 31.12.2017 tarihinden sonra yapıldığı uydu görüntülerinden tespit edilen 98 adet yapıya ait yapı kayıt belgesi iptal edilmiş olup 91 yapı için alınmış yapı kayıt belgeleri de halen inceleniyor. Bakanlığın yıkım için verdiği süre ise ay sonunda doluyor. Yıkım kararı çıkıp da yıkılamayan kaçaklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle ay sonunda yıkılacak.

kumru