İstanbul konut fiyat artışlarında dünyada 3. sırada!

İstanbul konut fiyat artışo

Dünyada ortalama yüzde 4.4 artan konut fiyatları İstanbul’da yüzde 25, İzmir’de yüzde 16.5 Ankara’da ise yüzde 12.4 yükseldi. En fazla düşüş Hindistan’ın Çhandigarh şehrinde yaşandı Türkiye’nin 3 büyük kentindeki konut fiyatları artışının, dünya ortalamasının 2.8 ile 5.7 üzerinde olduğu hesaplandı. İngiliz emlak şirketi Knight Frank’in araştırmasına göre, konut fiyatlarının en çok arttığı 20 şehirden 3’ü Türkiye’de bulunuyor.

Merkezi Londra’da olan ve dünya çapında 417 ofisi bulunan Knight Frank şirketi, Küresel Konut Şehirler Endeksi’nde 156 kentteki fiyat değişikliklerini hesapladı. Endekse göre, 121 kentte konut fiyatları 2015’te artar veya aynı kalırken, 44 şehirde düşüş gösterdi. Çin’in 10.6 milyonluk sanayi ve ticaret kenti Shenzhen yüzde 47.5’luk konut fiyatı artışıyla diğerlerine büyük fark attı. En çok fiyat artışı görülen 20 şehir içinde Türkiye ve Çin’den 3’er şehir bulunması dikkat çekti. İstanbul, yüzde 25’le en çok artış görülen 3’üncü şehir olurken, İzmir yüzde 16.5le 6’ncı, Ankara yüzde 12.41e 13’üncü sırada yer aldı. Knight Frank, bulguları değerlendirdiği raporunda, tüm dünyadaki konut fiyatı artışı ortalamasının ise yüzde 4.4 olduğunu kaydetti.

YUNANİSTAN’DA DÜŞTÜ
Konut fiyatları artışı sıralamasının en dibinde Yunan ve İtalyan kentlerinin yer alması dikkat çekti. Yunanistan’ın başkenti Atina, ortalama yüzde 4.8’lik konut fiyatı düşüşüyle 160’ıncı sırada yer alırken, İtalyan kentleri Trieste ve Genova yüzde 5.0 ve yüzde 5.11ik düşüşle onu takip etti. Lefkoşa’nın Güney Kıbrıs tarafında konut fiyatı düşüşü yüzde 5.2, Yunanistan’ın kuzeyindeki Selanik’te yüzde 5.9 oldu. Hindistan’in Çhandigarh kenti, endeks sıralamasında yüzde 7.7 ile konut fiyatlarının en çok ucuzladığı şehir oldu.

Emlak balonu mu oluştu?
KNIGHT Frank’in geçen günlerde açıkladığı ülkeler sıralamasında Türkiye, 2015 genelinde ortalama yüzde 18.4’le konut fiyatı artışı şampiyonu olmuştu. Bu sayı, Merkez Bankası’nın yıllık verileriyle uyum gösterdi.

GEÇİCİ KİRACI ARTIYOR
Yapılan yorumlarda, Ortadoğulu yatırımcıların ev satın alması ve kentsel dönüşüm nedeniyle geçici kiracıların sayısının artmasının bunda etkili olduğu belirtilirken, emlak balonu oluştuğu tartışmaları yapılıyor.

Sözcü