Ev kira depozitosu 2017 ne kadar?

 

 

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme yapılırken mal sahibi kiracısından depozito talep edebiliyor.

Ancak mal sahibi istediği miktarda depozito isteyemiyor. Depozito alımında yasal sınırlar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki ev kira depozitosu 2017 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…

Kira depozitosunun bedeli yine Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen mal sahipleri her istediği bedelde depozito isteyemiyor. Depozito bedelinin 3 aylık kiralama bedelini aşmaması gerekiyor.

Ev kira depozitosu 2017 hesaplama örneği:

Ev kira bedelinin 1000 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda mal sahibi en fazla 3 bin TL kira depozisotu alabiliyor. Ancak 3 bin 1 TL bile kiracısından talep edemiyor.

Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder.

Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.

Mal sahibi, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.

 

 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com