Emlak vergisi online ödeme 2017!

 

Emlak vergisi, 1319 sayılı emlak vergisi kanunu gereğince ödeniyor. Kanuna göre, Türkiye sınırları içinde bulunan binalar Bina Vergisine; tüm arsa ve araziler ise arazi vergisine tabi oluyor.

Verginin mükellefi, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Yeni gayrimenkul satın alan kimselerin emlak vergisi mükellefiyeti bir sonraki sene içerisinde başlıyor. Örneğin 2016 yılında ev alanlar ödemelerine 2017 yılı itibariyle başlıyor. Ancak sene sonuna kadar emlak vergisi bildiriminin verilmiş olması gerekiyor.

Emlak vergisi için ödenecek bedel gayrimenkulün kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Vergi ödemeleri bağlı olunan ilçe belediyesine ödeniyor.Bir başka şehirde yer alan gayrimenkulün emlak vergisi tüm belediyelerden PTT Havalesi ile yapılabiliyor. Ayrıca belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla da ödeme gerçekleştirilebiliyor.

Emlak vergisi online ödeme 2017!
Emlak vergisi, internet üzerinden online da ödenebiliyor. İnternetten ödeme yapılabilmesi için belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması gerekiyor. İnternetten ödeme yapmak için vatandaşların belediyelerin e-belediye sistemine giriş yapılıyor. Ardından sicil noları ya da T.C. kimlik numaraları girilerek online bir şekilde emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor.

Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında ödeniyor.

İkinci taksiti Kasım’da ödenen emlak vergisini 2 taksitten fazla ödemek de mümkün olabiliyor. Vergi ödeme hususunda taksitlendirme yapan bankalar arasında Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Finansbank, Akbank yer alıyor. Siz de kartını kullandığınız banka ile iletişime geçerek ödediğiniz emlak vergisin ekstrenize taksitli olarak yansımasını talep edebilirsiniz.

 

Emlak vergisi tutarları 2017!
 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com