Bankaların konut kredisi masrafları arttı mı?

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) kredi yasası ile bankaların konut kredisine uygulayabileceği masraflar belli. Peki, bankaların konut kredilerinde talep edebilecekleri masraflar nelerdir?

Resmi olarak bankalar kredi kullandırırken tahsis ücreti dışında, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi herne ad altında olursa olsun başkaca bir ücret alamaz. Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredinin binde beşini geçemez.

Bireysel nitelikteki finansal tüketicilerden alınacak ücretler 3 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiştir. Yönetmelik ile belirlenen ana ücret kalemleri sadece kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti ve taşınmaz rehin tesis ücreti şeklindedir.

Bankalar bu masrafların haricinde müşterilerine kredi süresi boyunca zorunlu olarak sigorta uygulayabiliyor. Resmi olarak zorunluluğu olmayan bu sigortalar bankaların konut kredisi paketlerinin kullandırım şartı olarak sunulduğu için kredi kullanabilmek için zorunlu olarak alınıyor.

Bankalar arasında değişkenlik göstermekle beraber genellikle zorunlu tutulan sigortalar hayat sigortası, konut sigortası ve DASK şeklinde. Bazı bankalar bu sigortaların birkaçının isteğe bağlı olarak kullanılması durumunda konut kredisi faizlerinde yüzde 0.02 puana kadar indirim uygulayabiliyor.

Ziraat Bankası Konut Kredisi Masrafları
Kredi Pazarı’nın araştırmalarına göre en düşük tabela konut kredisi faiz oranını sunan Ziraat Bankası’nın konut kredisine BDDK’nın belirlediği üç resmi kalem altında uyguladığı masraflar ve sigortalar şu şekilde;

Ziraat Bankası konutun krediye konu değer tespiti için 573 ile 2068 TL arasında ekspertiz ücreti alıyor. İpotek tesis ücreti için yaklaşık 130 TL, kredi tahsis ücreti için de kredinin yüzde 0.50’si kadar komisyon uyguluyor. Ziraat Bankası’nın masraflar dahil sigortalar hariç konut kredisi yıllık maliyet oranı yüzde 16.8’e karşılık geliyor.

Ziraat Bankası zorunlu uygulanan sigortalar kapsamında ise kişiye göre değişiklik göstermekle beraber yıllık 110 TL hayat sigortası, ortalama yıllık 180 TL’ de konut sigortası bedeli talep ediyor. Ayrıca ortalama 50 TL alım satım işlemlerinde zorunlu olan DASK prim tutarı alıyor.

Ziraat Bankası’ndan masraflar hariç şekilde 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde aylık taksit bedeli 2.450 TL, geri ödeme tutarı da 294.00 TL’ ye denk geliyor.

VakıfBank Konut Kredisi Masrafları ve Sigortalar
VakıfBank tabela konut kredisi kapsamında yüzde 1.75, bahara özel sarıpanjur konut kredisi kampanyası kapsamında yüzde 1.28, banka gayrimenkulü konut kredileri dahilinde ise yüzde 0.98 faiz oranı ile konut kredisi kullandırıyor.

VakıfBank konut kredisi ürünleri kapsamında kredinin yüzde 0.5’i kadar kredi tahsisi ücreti, ortalama 350 TL taşınmaz rehin ücreti ve ortalama 2.000 TL ekspertiz ücreti alıyor. Bankanın masraflar söz konusu kalemler ve faiz oranlarının yıllık maliyeti ise yüzde 17 oluyor.

VakıfBank krediye ek olarak uygulanan zorunlu hayat sigortası kapsamında ortalama 250 TL talep ediyor. Banka ek olarak DASK’ı da zorunlu uyguluyor.

VakıfBank Konut Kredisi Hesaplama
VakıfBank’tan banka gayrimenkulü konut kredisi kampanyası kapsamında 100.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık taksitler yaklaşık 1.420 TL, geri ödeme ise 170.500 TL’ ye denk geliyor.

Yapı Kredi Bankası Konut Kredisi Masrafları ve Sigortalar
Yapı Kredi Bankası yüzde 1.65 faiz oranı ile azami 10 yıl vadeye kadar konut kredisi kullandırıyor.

Yapı Kredi konut kredisine ek olarak 750 ile 2000 TL arasında ekspertiz ücreti, 185 TL ipotek tesis ücreti ve kredinin yüzde 0.5’i kadar tahsis ücreti talep ediyor. Ortalama 150 TL de DASK primi alıyor. Söz konusu masraflar ve faiz oranı dahil kredinin yıllık maliyet oranı yüzde 22’ ye denk geliyor.

Yapı Kredi Bankası da konut kredisi kullandırımında hayat ve konut sigortasını zorunlu tutuyor.

Yapı Kredi Konut Kredisi Hesaplama
Yapı Kredi Bankası’ndan 100.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık taksitler 1.950 TL, toplam geri ödeme de 235.000 TL oluyor.

Garanti Bankası Konut Kredisi Masrafları ve Sigortalar
Garanti Bankası 10 yıl vadeye kadar yüzde 1.65, 20 yıl vadeye kadar ise yüzde 1.91 faiz oranı ile konut kredisi kullandırıyor.

Garanti Bankası konut kredisine ek olarak 680 ile 3000 TL arasında ekspertiz ücreti, 225 TL taşınmaz rehin ücreti ve kredinin yüzde 0.5’i kadar kredi tahsis ücreti masrafı alıyor. Konut kredisinin masraflar ve faiz oranı dahil yıllık maliyet oranı yüzde 22 oluyor.

Garanti Bankası konut kredisine ek olarak primleri kişiye göre değişiklik gösterecek şekilde zorunlu hayat sigortası da uyguluyor.

Garanti Bankası Konut Kredisi Hesaplama
Garanti Bankası’ndan 100.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin aylık ödemeleri 1.920 TL, toplam geri ödemesi ise 230.000 TL’ ye karşılık geliyor