Asliye hukuk mahkemesinde temyiz süresi ne zaman başlar?

Asliye hukuk mahkemesinde temyiz süresi ne zaman başlar

Temyiz, istinaf mahkemesinin bozma kararı dışında kalan hükümlerinin yeniden incelenmesi için bir davanın taraflarına tanınan olağan bir kanun yolu oluyor. Peki Asliye hukuk mahkemesinde temyiz süresi ne zaman başlar?

Asliye hukuk mahkemesinde temyiz süresi ne zaman başlar?
Temyiz, bir mahkeme hükmüyle bu hükmün dayandığı muhakemenin hukuki bakımdan, yüksek mahkemede (Yargıtay, Askeri Yargıtay, Danıştay) bir defa daha tetkiki imkânını sağlayan kanun yolu olarak tanımlanıyor.

Kararı veren mahkemenin türüne göre, temyiz süreleri ve sürenin başlangıcı değiştiğinden, hukukçuların, özellikle avukatların, temyiz süre başlangıcı ve temyiz süresini bilmesi, hayati önem taşıyor.

İstinaf mahkemesi kararını temyiz edebilmek için davanın tarafı olmak gerekiyor. Bir davanın sanığı, yani yargılanan kişi, davanın tarafı olduğu için temyiz hakkına sahiptir. Davanın sanığı temyiz hakkını temyiz süresi içinde bizzat kullanabileceği gibi yasal temsilcileri (vasi, anne-baba vs.), avukatı veya eşi de sanık adına temyiz başvurusu yapabiliyor.

Davaya müdahil olan kişiler (şikayetçiler, mağdurlar, suçtan zarar gören üçüncü kişiler) de davanın tarafı olduklarından yerel mahkeme kararını temyiz hakkına sahiptir. Herhangi bir davaya müdahale talebinde bulunup da bu talebi yerel mahkeme tarafından reddedilenler ile katılan olabilecek şekilde suçtan zarar görenler temyiz hakkına sahip oluyor. (CMK md. 260).

Cumhuriyet savcısı sanığın lehine veya aleyhine temyiz başvurusu yapabiliyor (CMK md. 260/3). Ancak cumhuriyet savcısı, sanığın yararına yanlış uygulanan “hukuk kurallarına aykırılık” olduğu gerekçesiyle hükmün bozulması amacıyla temyiz hakkına sahip olmuyor. Peki Asliye hukuk mahkemesinde temyiz süresi ne zaman başlar?

Asliye Hukuk Mahkemesi temyiz süresi tebliğden itibaren 15 gün olarak belirleniyor.

Asliye hukuk mahkemesinde görülen davalar!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com