2018 kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Kira gelir vergisi, ev veya işyerinin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor. Bu vergiyi Gelir Vergisi Kanunu gereğince gelir elde eden mal sahipleri ödemekle yükümlü oluyor.

1 Ocak – 31 Aralık 2017 tarihinde kiraya vererek istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimseler bu yıl kira gelir vergisi mükellefi oldu. İstisna sınırından düşük geliri olan kimseler vergi ödemelerinden muaf tutuluyor.

2018 yılı gelirleri için istisna sınırları konutta 3 bin 900 TL, işyerinde ise 30 bin TL olarak belirlendi. Buna göre bu sınırın üstündeki gelirler için beyanname verilerek vergi ödemesi yapılıyor.

Kira gelir vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2017 yılında elde edilen kira gelirleri için ilk taksit ödemeleri 1- 31 Mart tarihleri arasında ödendi. İkinci taksit ödemeleri ise 1-31 Temmuz’da yapılıyor. Peki 2018 kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…

Kira gelir vergisi hesaplama 2018

Kira gelir vergisi beyanname verilme aşamasında seçilen gider yöntemi ile hesaplanıyor. Bu gider yöntemleri gerçek gider yöntemi ve götürü gider yöntemi olarak sıralanıyor.

Giderler düşüldükten sonra ortaya çıkan rakam üzerinden vergi hesaplanıyor. Hesaplama sonrasında çıkan rakamın istisna sınırından düşük olması halinde vergi ödemesi yapılmıyor. Bu rakamın üstündeki gelirler için vergi ödeniyor.

Örnek 1:

Bayan (A), sahibi bulunduğu gayrimenkulünü mesken olarak kiraya vermiş olup 2017 takvim yılında toplam 13 bin 900-TL kira geliri elde etmiştir. Başkaca herhangi bir geliri bulunmayan Bayan (A), gayrimenkul sermaye iradının safi tutarının tespitinde götürü gider yöntemini seçmiştir.

Buna göre; Bayan (A)’nın 2017 yılında elde ettiği gayrimenkul sermaye iradının safi tutarı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır:


Örnek 2:

Bay (B), sahibi bulunduğu gayrimenkulünü işyeri olarak serbest meslek erbabı olan Bay (C)’ye kiralamış olup 2017 takvim yılında brüt 40 bin TL kira geliri elde etmiştir. Başkaca herhangi bir geliri bulunmayan Bay (B), gayrimenkul sermaye iradının tespitinde götürü gider yöntemini seçmiştir.

Buna göre; Bay (B)’nin 2017 yılında elde ettiği gayrimenkul sermaye iradının safi tutarı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır:

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlaktagundem.com