2018 emlak vergisi 1. taksiti yarın başlıyor!

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren vergilerin başında gelen emlak vergisi 2018 ödemeleri yarın başlıyor. Vergi içinilk taksitler Mart- Nisan ve Mayıs aylarında , ikinci taksitler ise Kasım ayında tahsil edilecek.

Verginin ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanıyor. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor.
Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.

Emlak vergisini, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkul sahipleri ödüyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkulün değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.

Bu bedel büyükşehirde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyır. Emlak vergisi 2018 oranları şu şekilde sıralanıyor:

Türü Normal yöre Büyükşehir
Mesken Binde 1 Binde 2
İşyeri Binde 2 Binde 4
Arsa Binde 3 Binde 6
Arazi Binde 1 Binde 2

Ev sahiplerinden geliri olmayan ev hanımları, gaziler, emekliler, engelliler ve işsizler sahip oldukları evin 200 metrekareden küçük olması ve başka gayrimenkulü olmaması halinde bu vergiden muaf olabiliyor.

Emlak vergisi muafiyeti için belediyeye beyanname veriliyor. Muafiyetten habersiz bir şekilde ödeme yapanlar ise 5 senelik geriye dönük ödemelerinin iadesini isteyebiliyor.

 

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlaktagundem.com