2018 çevre temizlik vergisi 1.taksit dönemi bugün başladı!

Belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için konut ve işyerlerinden tahsil edilen çevre temizlik vergisi 1.taksit ödemeleri bugün başlıyor.

Verginin 1. taksiti 31 Mayıs’ta sona eriyor. Buna göre vergi mükelleflerinin çevre temizlik vergisi için 31 Mayıs akşamı mesai bitimine kadar vergilerini ödemeleri gerekiyor. İkinci taksitler ise Kasım’da ödenecek.

Bilindiği üzere, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor. Ancak arsa ve araziler için bu vergi ödenmiyor.

Vergiyi, gayrimenkulün sahibi değil, kullanıcısı ödüyor. Taşınmazda kiracı olması halinde vergiden kiracı sorumlu oluyor.Taşınmazın boş olması durumunda ise, belediyeye bildirim verilerek vergi ödemelerinden muaf olunabiliyor.

Konutlara ait 2018 yılı çevre temizlik vergisi ile işyerlerine ait 2018 yılı çevre temizlik vergisi bedelleri şu şekilde sıralanıyor:

Konutlara ait çevre temizlik vergisi

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 32 kuruş, diğer belediyelerde 24 kuruş olarak hesaplanacak.

İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi

İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanacak.

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer alıyor:


Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlaktagundem.com