2017 kira beyannamesi için son 3 gün!

 

2017 kira geliri için beyannamelerin 31 Mart’a kadar verilmesi gerekiyor. Buna göre, hala beyannamelerini vermemiş mükelleflerin kira gelir vergisi beyannamesi için son 3 gün kaldı…

2017 kira beyannamesi için son 3 gün!
Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ev , işyeri gibi taşınmaz malların kiralanmasından elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Vergilendirme beyana dayalı olup, beyanname sınırından yüksek kira geliri olanlar vergi mükellefi oluyor.

Söz konusu beyanname sınırı 2016 yılı için meskenlerde 3.800 TL; işyerlerinde ise 30.000 TL olarak belirlendi. Bu sınırların üzerinde gelirin olması halinde mal sahipleri beyanname veriyor.

Beyannamelerin 27 Mart 2017 tarihine kadar verilmesi gerekiyor. Buna göre kira beyannamesi için son 3 gün bulunuyor.Beyannameler vergi dairesinden de internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de verilebiliyor.

BEYANNAMENİN DOLDURULMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Beyanname ve gelir elde edilen gayrimenkul sayısının beşten fazla olması halinde kullanılacak ek föy;

– Bir örnek doldurulacaktır.

-Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak BÜYÜK MATBAA HARFLERİ ile doldurulacaktır.

– Okunaklı bir şekilde silinti ve kazıntı yapılmadan düzenlenmesine özen gösterilecektir.

– Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmayacaktır.

– Sayısal ifadeler romen rakamı ile yazılmayacaktır.

– Alfabetik karakterler sola, sayısal karakterler sağa yanaşık olarak
yazılacaktır.

-Gelir Vergisi Beyannamesi “Tablo-4”, “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Bilgiler” bölümünde yer alan, “Adres No” satırına;
“https://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim/Dogrulama/YerlesimYeriDogrulam .aspx” internet sayfasından gayrimenkul adresine ilişkin 10 rakamlı numara yazılacaktır.

– Kira geliri elde edilen gayrimenkulün hisseli olması durumunda, diğer ortak/ortaklara ilişkin bilgilerin; Gelir Vergisi Beyannamesinin “Tablo-4” “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Bilgiler” bölümündeki “Diğer Ortakların” satırında yer alan “Pay Oranı”, “Adı-Soyadı/Unvanı”, “Vergi Kimlik Numarası” kısımlarının doldurulması gerekmektedir.

-Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, https://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak dolduracaklardır.

 
Kira gelir vergisinden düşülecek giderler 2017!
 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com