2017 gayrimenkul vergileri ödemeleri 20 gün sonra başlıyor!

2017 gayrimenkul vergileri ödemeleri 20 gün sonra başlıyor!

 

 
Gayrimenkul sahipleri her sene belli başlı bazı vergileri ödemekle yükümlü olabiliyor. Ödenmesi gereken vergiler ve vergi mükellefleri, verginin konusuna göre değişebiliyor.

2017 yılı için vergi dönemi 20 gün sonra başlıyor. Peki bu yıl hangi vergiler ne zaman ödenecek? diyorsanız işte yanıtı…

1. Emlak vergisi birinci taksit 2017
Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Evi, işyeri, arsa ve arazisi olan kimseler bu vergiyi Mart, Nisan, Mayıs ve Kasım aylarında ödüyor.

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne göre belirlenen oranlar ile ödeniyor. Arsa, arazi, mesken ve işyerlerinin oranları birbirinden farklı olup, taşınmazın büyükşehirde yer alması halinde vergiye yüzde 100 zam uygulanıyor.

Aynı zamanda gayrimenkulün değeri de Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranları ile belirleniyor. Buna göre her sene emlak vergisi için aynı tutar ödenmemiş oluyor. 2017 yılında bu oran yüzde 3,83 olarak tespit edildi.

2. Çevre temizlik vergisi birinci taksit 2017
Çevre temizlik vergisini taşınmaz malların kullanıcıları ödüyor. Vergi yalnız konut ve işyerleri için ödeniyor. Arsa ve araziler için bu vergi ödenmiyor. Çöp vergisi olarak da bilinen bu vergi emlak vergisi ile aynı dönemlerde yani Mart-Nisan-Mayıs ve Kasım aylarında ödeniyor.

2017 yılında konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanacaktır.

3. Değer artış kazancı vergisi birinci taksit 2017
2017 yılında değer artış kazancı vergisini geçtiğimiz sene gayrimenkulünü satarak gelir elde eden kimseler ödüyor.Değer artış kazancı vergisi için istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimseler öncelikle 25 Mart’a kadar beyanname veriyor. Vergiyi ise 31 Mart’a kadar ödeyebiliyor. Verginin ikinci taksiti ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor.

Ödenecek gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor.

4. Kira gelir vergisi birinci taksit 2017
Kira gelir vergisini, gayrimenkulünü 2016’da kiraya vererek gelir elde eden kimseler ödüyor. Vergiyi istisnadan yüksek geliri olanlar Mart ve Temmuz aylarında ödeyecek.

2017 kira gelir vergisi istisna tutarları şu şekilde:
-Mesken kira gelir vergisi sınırı 3.800 TL
-İşyeri kira gelir vergisi sınırı 30.000 TL.

 
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com